Otillåten spelreklam i tvåan

Svenska fotbollförbundet och Lotteriinspektionen reagerar nu på spelbolaget Unibets kampanj kring division II-fotbollen, där bland annat en guide för tvåan med reklam för spelverksamheten delats ut i samband med matcher. Statligt ägda Svenska spel är huvudsponsor åt svensk fotboll och konkurrentens kampanj kan vara olaglig.

Statligt ägda Svenska spel anordnar lotterier och sportspel som exempelvis Oddset på den reglerade svenska spelmarknaden, men det finns också spelbolag på nätet som erbjuder spel på svenska objekt. De är däremot förbjudna att annonsera om sin verksamhet i Sverige, vilket ständigt är omdiskuterat.

Konkurrent till huvudsponsorn
Svenska spel är också fotbollens huvudsponsor med mångmiljonstöd varje år. Tidigare har klubbar stoppats från att ha reklamtryck för utländska spelbolag på matchdräkten, men i helgen dök ett annat sätt att marknadsföra sig upp, när Englandsbaserade Unibet med licens i Malta i samband med bland annat IFK Luleås premiärmatch i division II, via arrangören, delade ut en guide för tvåan med reklam för sitt speciella fokus på serien och med spelverksamhet på nätet.

Bra uppmärksamhet för division II
Hans Boman, sportchef i IFK Luleå, ser enbart positivt på spelbolagets uppmärksamhet kring division II och tycker materialet och spelformerna är positiva för klubbarna. Men samtidigt säger han att föreningen självklart följer eventuella direktiv från förbundet.

Sune Hellströmmer är generalsekreterare för Svenska fotbollförbundet och han är kritisk till marknadsföringen av huvudsponsorns konkurrent.

Lotteriinspektionen utreder just nu om Unibets kampanj strider mot svensk lag.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se