Saudiavtalet splittrar Socialdemokraterna

2:04 min

Regeringen pressas inte bara av miljöpartisterna att bryta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Nu kommer även krav inifrån det socialdemokratiska partiet. Både Studentförbundet och Socialdemokrater för tro och solidaritet anser att Saudiavtalet bör avslutas.

– Min uppfattning är ju att avtalet aldrig skulle ha slutits, och när vi nu har en möjlighet att göra om och göra rätt, så bör vi göra det, säger Peter Weiderud, ordförande för de troende socialdemokraterna.

Vad innebär, enligt dig, att göra rätt?

– Det är att inte fortsätta med det här avtalet som det ser ut.

Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien splittrar även Socialdemokrateerna. Avtalet slöts 2005, av den dåvarande socialdemokratiska regeringgen, och det förlängdes 2010 av alliansregeringen.

Senast i maj måste Socialdemokraterna och Miljöpartiet ha bestämt sig om samarbetsavtalet ska fortsätta som förut, huruvida det ska omförhandlas eller avslutas.

För Peter Weiderud, som leder förbundet för de troende Socialdemokraterna, finns inga alternativ. Det måste sägas upp.

– Det konkreta problemet är att inte stämmer med svensk vapenexportlagstiftning, som är väldigt viktig i sammanhanget, säger han.

Sedan tidigare är det känt att Miljöpartiet vill bryta det militära samarbetsavtalet, och så sent som den 29 januari sade statsminister Stefan Löfven i riksdagen att avtalet ska omförhandlas.

Men i går, under den utrikespolitiska debatten i riksdagen, ville utrikesminister Margot Wallström inte ge något klart besked hur det kommer att bli.

-- Låt nu regeringen få hantera den här frågan, och vi återkommer inom kort, sade Wallström.

Flera socialdemokratiska sidoorganisationer har tidigare kritiserat militäravtalet med Saudiarabien, men nu kliver de för första gången fram och ställer krav på det egna partiet, som i regeringställning har fått frågan på sitt bord.

Förra veckan gick ungdomsförbundet SSU ut, och uppmanade regeringen att bryta avtalet, Idag ansluter sig Tro och solidaritet och även partiets studentförbund, där Talla Alkurdi är ordförande .

--Vi har den här principen att vi inte ska exportera vapen till ickedemokratiska länder, och det finns ingen tveksamhet om att Saudiarabien är ett ickedemokratiskt land. Därför om vi ska ståfast vid principen bör avtalet avslutas.