Rekordbeslag av cigaretter i Dalarna

1:11 min

Antalet cigaretter som beslagtogs i Idre under år 2014 var rekordhöga. Det visar preliminära siffror från Tullverket. Vid ett av tillslagen förra året beslagtogs över 90 000 stycken cigaretter i Sälen av tullen i Idre.

– En av våra gränsskyddsgrupper som är stationerade i Idre var ute och skulle genomföra punktskattekontroller på väg då ett misstänkt fordon påträffades, berättar Ingela Östmark som är biträdande kompetenscenterchef i Göteborg för Tullverket.

Det var i februari förra året som mannen, hemmahörande i södra Sverige, stoppades i Sälen med cigaretterna som troligtvis skulle till Norge.

Tillslaget i Sälen är ett av tre tillslag av cigaretter som tullen i Idre gjorde och som i slutänden resulterande i att rekordhöga 117 660 cigaretter beslagtogs i Dalarna under år 2014.

Hur kommer det sig att det är populärt att smuggla just cigaretter?

– En av anledningarna är att det är en högbeskattad vara och man kan tjäna ganska stora pengar på att sälja den. Och har man inte behövt erlägga skatt för cigaretterna så kan man tjäna stora pengar i mellanskillnaden.