Rausings knep i England - behåller miljoner hos banken HSBC i Schweiz

3:59 min

Tetra Pak-grundarens barnbarn, Sigrid Rausing, är en av de med koppling till Sverige som har mest pengar på sitt konto på schweiziska banken HSBC. Trots att hon bott i Storbritannien i mer än 30 år hävdar hon till brittiska myndigheter att hon har stark anknytning till Sverige. Därmed kan hon utnyttja ett kryphål i brittisk lag som innebär att hon inte behöver betala skatt på sin schweiziska förmögenhet.

De läckta dokumenten från banken HSBC väcker stor uppmärksamhet i England. De tidigare hemliga bankuppgifterna avslöjar hur några av Storbritanniens rikaste personer undkommer skatt på sina förmögenheter.

Miljardärerna som tillhör ett eget skattefrälse är omdebatterad fråga och har under veckan varit förstasidesnyheter.

De kallas non doms. De kan levt hela sina liv i Storbritannien, men hävdar ändå att de har en stark anknytning till familjens gamla hemland. På det sättet får de rika invandrarna ett gynnsamt skatteupplägg.

– De är visserligen skrivna och skattskyldiga här, men eftersom de ändå inte har hemvist i här så slipper de betala skatt på tillgångar de håller utanför Storbritannien, säger Richard Brooks, före detta skatteutredare i England.

Ekot har som enda svenska redaktion, tillsammans med journalistnätverket ICIJ och tidningen Le Monde, granskat de 60 000 datafiler som läckte ut från banken HSBC i Schweiz.

En av de med svensk anknytning, som hade mest pengar på sitt konto, var förläggaren och filantropen Sigrid Rausing.

Hon är barnbarn till Tetra Pak-grundaren och ingår i en av världens rikaste familjer. Bara på sitt schweiziska konto fanns vid den här tiden drygt 150 miljoner kronor.

Sigrid Rausing är av de som ingår i det brittiska skattefrälset non doms, skriver tidningen The Guardian.

Sigrid Rausing och hennes familj lämnade Sverige i början av 80-talet, bland annat på grund av de höga svenska arvsskatterna. I sitt sommarprogram berörde Sigrid Rausing flytten kort.

– Jag var en så kallad skatteflykting. En oäkta flykting förstås och en flykting utan trauma. Det vill säga inte en flyking alls, utan en migrant och en invandrare.

Men i Storbritannien har Sigrid Rausing och hennes förmögne far framhållit sin anknytning till Sverige.

Det är därför de fått status som non doms som gör att de inte behöver betala skatt på kapitalvinster varken i Sverige eller England.

– Jag betalar skatt som en svensk person som lever i Storbritannien, har Sigrid Rausing sagt till The Guardian.

Hon har suttit i styrelsen för människorättsorganisationen Human Rights Watch, och i intervjuer återkommer Sigrid Rausing ständigt till sitt välgörenhetsarbete.

Är man förmögen så ska en del av kapitalet gå tillbaka till samhället, har hon sagt i en intervju med Dagens Nyheter.

I samma artikel slog hon också fast att det är som att ha en mentalsjukdom om man inte gör något av sitt kapital, utan bara se till att få det att föröka sig.

Ekot har sökt Sigrid Rausing för en intervju om hur hon betalar sina skatter, men hon har inte återkommit.

Sigrid Rausing är inte den enda arvtagerskan som förekommer i de hemliga dokument som läckt ut från banken HSBC. Rikast på listan över personer med svenskankytning är en anhörig kvinna till forne byggmästaren Lars Erik Lundberg.

I de hemliga bankdokumenten kan kvinnan kopplas till ett konto som innehöll cirka 1, 4 miljarder kronor.

Även hon är sedan länge skriven i Storbritannien, och har därmed samma möjlighet som Sigrid Rausing att få en så kallad non dom-status och därmed en avsevärd skatterabatt.

Ekot har en längre tid sökt kvinnan, men inte heller hon har återkommit.