Norrköping

Gymnasieskolor genomsöks av droghundar

1:10 min

Nu ska de fyra kommunala gymnasieskolorna i Norrköping genomsökas av polisens narkotikahundar. Syftet är att göra skolorna drogfria.

I höstas började polisen i Norrköping att genomsöka kommunala högstadieskolor under kvällstid för att leta efter droger. Nu har turen kommit till de fyra kommunala gymnasieskolorna.

Skolorna har skickat ut ett informationsbrev till elevernas föräldrar om ett påbörjat samarbete med polisens hundgrupp.

Polisen har ännu inte hunnit genomsöka Ebersteinska gymnasiet, men när det väl sker, är det elevernas skåp som hundarna ska nosa på efter att eleverna gått hem för dagen.

– Vi tror att olika sådana här åtgärder gör att eleverna tänker sig för, man blir liksom mer varse att det inte är självklart att använda droger, att det kan påverka att man kan bli upptäckt, säger Raija Pälvärinne Magnusson som är gymnasiechef på Ebersteinska gymnasiet.

Enligt Raija Pälvärinne Magnusson är detta sätt att arbeta förebyggande mot droganvändning allt mer populärt bland skolorna. Hon har inte fått in några synpunkter från eleverna, och de elever som P4 Östergötland har pratat med är överlag positiva.

– Egentligen är det väl bara bra att man kollar igenom, säger Karl Johnsson.

– Ja, det är väl bra, så att de inte håller på med droger, säger Ronja Bring.