Opposition kräver insatser efter skolsammandrabbning

Efter de våldsamma händelserna vid Hjulstaskolan i västra Stockholm igår kräver nu den politiska oppositionen i Stockholms stadshus en rad åtgärder för att höja säkerheten i skolorna.

Moderaterna vill att en åtgärdsplan tas fram och förespråkar bland annat videokameror i skolorna. Det får också stöd av kristdemokraterna.

Det var igår eftermiddag som ett 20-tal ungdomar kom till Hjulstaskolan, beväpnade med järnrör och kedjor. De slog sönder fönsterrutor och fyra elever skadades lindrigt i tumultet.

Polisen har idag mer än ett dussin namn på misstänkta för inblandning i sammandrabbningen. Tolv ungdomar identifierades igår och under dagen har fler namn kommit till. Men än är ingen gripen, misstankarna är än så länge inte tillräckligt starka. Idag ska vittnen höras och polisen hoppas kunna ta in ungdomar för förhör.

Exakt vad som orsakade bråket är oklart. Göran Ström, tillforordnad närpolischef i Södra Järva, säger till Radio Stockholm att det finns flera uppgifter, men att det ser ut att handla om en konflikt mellan ungdomar från Rinkeby och ett antal elever på Hjulstaskolan.

Ungdomar från Rinkeby har pekats ut som angripare i bråket, och stadsdelsförvaltningen i Rinkeby har tagit händelsen på allvar. Fältassistenter, fritidsledare och föräldrargrupper har informerats. De är idag ute i Rinkeby för att skaffa sig en bild av vad som hänt, och stadsdelen samarbetar med polisen.

I Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning hålls nästa vecka ett möte med bland annat polisen där just ungdomsbrottslighet ska diskuteras och händelsen igår kommer att tas upp på det mötet.