"Irak kräver för mycket av USA:s armé"

Irakkriget tar så mycket resurser från den amerikanska militären att framtida krigsinsatser kan bli lidande. Den varningen kommer från USA:s högste general Richard Myers.

Det nu över två år långa kriget i Irak sätter inte bara sina spår i Irak utan också hos den amerikanska militären. Just nu har USA runt 140 000 soldater i Irak.

Med en så stor del av militären upptagen med en enda insats, klarar inte USA av andra konflikter på ett effektivt sätt. Det skriver USA:s högste general Richard Myers i en ny rapport.

Framtida konflikter kan därför komma att bli ännu mer utdragna och blodiga för USA, varnar Myers.

Armén lockar inte
Samtidigt kommer också nya för USA dystra siffror över armérekryteringen. Det blir allt svårare att rekrytera kvinnor och män till militären. Förra månaden var den sämsta hittills sedan Irakkriget började.

Man lyckades bara rekrytera knappt hälften av det uppsatta målet.

Lågt stöd för kriget
En förklaring till det låga intresset för att gå med i armén är förstås de risker soldaterna löper i Irak. Stödet för kriget är nu också det lägsta sedan invasionen. Det visar en ny opinionsmätning från CNN och USA Today.

Strax efter invasionen för två år sedan tyckte en stor majoritet av amerikanerna att kriget var värt att utkämpa.

Idag har den entusiasmen försvunnit och opinionen är omvänd. Nu säger över hälften att de inte tycker att det var meningsfullt att inleda kriget.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se