Allt fler tjejer på isen - men fortfarande killdominans

1:28 min

Under lördagen startar ishockey-VM för damer och nya siffror från Svenska Ishockeyförbundet visar att allt fler tjejer börjar spela. Men det är fortfarande killarna som dominerar i sporten.

Elin Lönnetun spelar i klubben Lenhovda IF:s C1-lag, i Uppvidinge kommun utanför Växjö, som valt att satsa på att få fler tjejer att börja spela ishockey.

– Man får ju ändå möjligheten att spela ihop med killarna, men det hade ju varit väldigt roligt om det hade varit fler tjejer, säger Elin Lönnetun, som spelar i klubbens C1-lag, innan hon ska glida ut på den nyspolade isen.

Kompisen Emilia Förster är lite äldre och har i princip inget lag att spela med nu. Hon skulle vill spela med ett damlag.

"Tjejer ska ha samma villkor som killar att spela"

– Jag skulle vilja utveckla mig med tjejer i min ålder, säger hon.

Ishockey är religion för många i Småland, med Hv71 och Växjö Lakers i Svenska hockeyligan, men det finns bara ett damlag och inte ett enda tjejlag i seriespel i de 24 ungdomsföreningarna.

– För mig är det inte okej. Tjejer ska ha samma rätt och samma villkor som killar att spela och vi måste ändra på det, säger Martina Förster, tidigare ordförande i Lenhovda IF och nu ungdom- och utvecklingsansvarig.

– Det måste jobbas på det från alla håll och vi måste stötta tjejerna. Det handlar bland annat om att det måste finnas omklädningsrum till tjejer, man måste tänka på sådant också.

Jobbar på att få fler tjejer att spela

Klubben jobbar på att få fler tjejer att börja spela. Attityden hos föräldrar och killarna som spelar i Lenhovda är att det inte alls är konstigt med att tjejer spelar hockey, utan en självklarhet.

Av 80 000 hockeyspelare i Sverige är det bara fem procent som är tjejer, men det här håller på att förändras och allt fler tjejer börjar med hockey, säger Erika Holst utvecklingsansvarig för damhockeyn på Svenska ishockeyförbundet.

Och det håller också Martina Förster i Lenhovda IF med om.

– På många ställen jobbar man i en positiv riktning för svensk damhockey.