Antisemitismen i världen ökar kraftigt

Antisemitismen i världen ökade kraftigt under förra året. Ökningen är tydligast i Västeuropa. Det visar en undersökning som publiceras i Israel på onsdagen.

Förra året riktades 480 allvarliga attacker mot judar eller mot judiska institutioner världen över. Det är en ökning med nästan 50 procent jämfört med året innan.

Det handlar då om rent fysiska angrepp, inte om att skrika skällsord på gatan eller sprida dumma skämt på arbetsplatsen.

Europeiska länder i klass för sig
Frankrike och Storbritannien står i en klass för sig med tillsammans 180 antisemitiska attacker förra året. Orsaken är att båda länderna har stora muslimska grupper med anpassningsproblem. Den förklaringen ger Dina Porat som leder det institut vid Tel Avivs universitet som undersöker antisemitism och rasism i världen.

– De tar ut sin frustration på judarna som ofta har anpassat sig sedan länge och blivit mer västerländska och de anklagas för att stå för allt ont i Mellanöstern och för att ligga bakom USA:s Irakpolitik och överhuvudtaget ha stor makt över allt och alla, säger Dina Porat.

Den här gruppen muslimska antisemiter riktar i huvudsak sina angrepp mot enskilda judar som de försöker skada eller i värsta fall döda.

Högerextrema grupper i Ryssland
En annan grupp antisemiter är högerextrema grupper i till exempel Tyskland och Ryssland. De riktar oftare sina angrepp mot till exempel synagogor och gravplatser som skändas, än mot enskilda personer. Men trenden är att angreppen direkt mot judiska män, kvinnor och också barn ökar och det finns ett stort mörkertal.

– Vi vet att angreppen är många fler, men många vill eller vågar inte berätta vad de har utsatts för, säger Dina Porat.

Sverige var enligt den här undersökningen scenen för sju allvarliga antisemitiska attacker under förra året. Men det finns en positiv trend också, säger rapporten – alltfler regeringar börjar ta antisemitismen på allvar och försöker göra någonting åt den.

Christer Fridén, Tel Aviv
christer.friden@sr.se