Stora prisskillnader på fiber i Västmanland

1:57 min

Att som villaägare ansluta sig till fibernätet kan bli en dyr affär, och prisskillnaderna är stora. I Köping kostar det knappt 6 000 kronor - i Västerås 20 000 kronor mer.

Vad tycker du om prisskillnaderna? Kommentera gärna här nedan!

I ett villaområde i Västerås bor pensionärerna Gunilla och Carl-Åke Utterström. De fick erbjudande om att ansluta sig till fibernätet år 2013, men valde då att avstå.

– Det var kostnaden, för det har vi inte igen sedan. Det är skillnad för om vi hade haft kontor här hemma och varit egna företagare, då kanske det hade varit en idé. Men inte som pensionärer, säger Gunilla Utterström.

Hennes man Carl-Åke Utterström hade tankar på att ansluta sig till stadsnätet, som tillhandahåller fiber i Västerås, men var osäker vad det skulle innebära i framtiden.

Det är stora skillnader i pris på att ansluta sig till fibernät beroende var i Västmanlands län man bor.

I Västerås kostar det 26 500 kronor att ansluta sig till stadsnätet som tillhandahåller fiber. I Köping kostar det knappt 6 000 kronor.

– Redan i mitten på 80-talet drog vi igång med att bygga kabel-tv nät. De kablarna ligger redan i rör, så vi behöver inte gräva upp hela stan en gång till, säger Daniel Nordqvist, teknisk chef på Köpings kabel-tv som tillhandlahåller fiber i Köping.

På Stadsnätsföreningen, en rikstäckande organisation som arbetar med utvecklingen av stads- och fibernät i hela Sverige, säger man att om det finns befintliga rör blir det oftast en lägre anslutningsavgift för kommuninvånarna.

Man menar också att de stora skillnaderna i framtiden kan leda till ojämlikhet.

– Vi riskerar att ett antal villahushåll hamnar i det som vi kallar digitalt utanförskap, och här kommer det i framtiden behövas någon typ av stöd, säger Mikael Ek som är VD på Stadsnätsföreningen.

Carl-Åke Utterström är inne på samma linje som Mikael Ek.

– Jag tycker det borde vara mycket mer subventionerat så att det blir billigare att ansluta sig.

– I framtiden kommer vi få mer hälsokontroller via datorn, utvecklingen mot datoriserad internetuppkoppling blir väl mer och mer, säger Carl-Åke Utterström till P4 Västmanland.