Mer skräp i havet trots bättre kunskaper

1:31 min

Skräpet i havet tycks inte minska trots en ökad medvetenhet bland allmänheten om de allvarliga konsekvenserna.

Ändå är det ett ganska lätt problem att lösa säger Fredrik Norén som forskar på skräp i havet på IVL i Fiskebäckskil.

– I jämförelse med svåra miljöproblem så är nedskräpning av havet ett enkelt problem att lösa, säger Fredrik Norén.

För man vet var det mesta skräpet kommer ifrån. Det är framförallt från stora städer där vi alla bidrar genom att inte alltid ta vara på skräpet som blir över när vi konsumerat något. Det kan till exempel vara efter ett besök på ett snabbmatställe.

– Skräpet från take awaymat ökar hela tiden från stränderna och det är ju en följd av att vi har mer och mer take awaymat och kaffekoppar, säger Fredrik Norén.

Men också från aktiviteter som sker på havet.

– Yrkesfiskare är tyvärr också en stor källa till skräp i havet, fortsätter han.

Det har ändå blivit mycket bättre. På 70-talet var det som allra värst. Då var det allmänt att till exempel fartyg och färjor vräkte ut sitt avfall till havs. Men mycket återstår att göra och Fredrik Norén menar att det ibland finns punktinsatser att göra som kan hindra mycket skräp att nå havet.

– Det måste finnas återvinningsmöjligheter, papperskorgar på musikfestivaler, vid större samlingar på torg och kommunen får inte spara in på tömning av detta, säger Fredrik Norén.

Och något annat som också skulle ha stor betydelse är att samhället fastställer vem som bär ansvaret för avfallet.

Sedan är det ganska enkla lösningar att få folk att ändra sitt beteende eller utkräva ansvar. Det är förbjudet i lagstiftningen att skräpa ner men vi måste se till att den lagstiftningen efterföljs, det görs inte idag säger Fredrik Norén.