DEBATT

Många reaktioner på Aftonbladets Flashbackgranskning

14 min

Researchgruppens och Aftonbladets granskning av nätforumet Flashback har varit föremål för en hel del debatt under veckan. Vissa tycker att Aftonbladet gör helt rätt som hänger ut näthatare, andra är  kritiska mot att tidningen avslöjar identiteter på människor som valt att vara anonyma. 
   Här har Medieormen sammanställt några av inläggen i debatten.

I en av Aftonbladets artiklar konfronterades en person som hotat SR-medarbetaren Karin "Kakan" Hermansson och bland annat skrivit på Flashback att han ”drömmer om att likt Breivik gå runt i Radiohuset och skjuta den ena irriterande programledaren efter den andra och sedan spränga Karin "Kakan" Hermansson i luften.”

Samma dag som artikeln publiceras informerar Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl personalen på Sveriges Radios intranät om att publiceringarna och diskussionen om hot och hat mot medarbetare har förts på chefsnivå: ”Det näthat och de hot mot Sveriges Radio som Aftonbladet skriver om idag hanteras enligt rutinerna.”

Men samtidigt som näthatare avslöjas är många kritiska till att människor som valt att vara anonyma får sina identiteter avslöjade. Emanuel Karlsten  undrar i en krönika i GP: "Hur mångas integritet är värd att offras i jakten på Flashback?" Han ifrågasätter om man på Aftonbladet förstått vidden av vad det innebär att många vanliga människors anonymiserade, privata tankar nu samtidigt outas: "Hur många vanliga människor går det på en kändis? Hur många är värda att offras för att blottlägga att en offentlig person har rasistiska tankegångar? Tio? Tusen? Tiotusen? Det är en viktig fråga eftersom hundratusentals människors integritet kränktes för att Aftonbladet skulle kunna skriva artiklar som kom åt några få." 

Artisten och debattören Alexander Bard skräder inte orden utan säger till Resumé att han tycker att ”det är skamligt av Aftonbladet” och fråga om ”ren jävla populism”.
   Aftonbladets publisher Jan Helin bemöter Bards kritik, och andras, i Resumé: ”Min hållning är att detta är en viktig fråga att väcka debatt kring och att inte glömma att människor faktiskt far illa av detta. Ibland förs debatten om hat och hot på internet som att det inte drabbar någon.”

Diskussionen om avslöjandena som förs på Flashback forum präglas delvis av skepsis om hur mycket info om användarna som Researchgruppen egentligen kommit över, precis som när första ryktet kom i höstas om att Researchgruppen kommit över Flashbacks databas. Signaturen admin, som har Flashbackkonto på administratörsnivå och - enligt personer som är insatta i forumet - är att betrakta som ”chefen” på Flashback, skriver tisdag 10 februari:

” Min åsikt är samma som den var för fem månader sedan. Då skrev jag:

Av det som framkommit än så länge, så finns det inget som tyder på att RG skulle ha Flashbacks databas. Ifall så var fallet, skulle vi givetvis berätta om det. Det är trots allt ganska enkelt att kontrollera, och skulle vi förneka det (och de har databasen) så kan RG enkelt motbesvisa detta."

Jag tror att man ska vara försiktig med att dementera något. Det kan slå tillbaka ordentligt, och vi vet faktiskt inte vad de har för något … det finns än så länge inget som tyder på att några av dessa uppgifter kommer från Flashback. Detta skriver jag inte för att lugna någon, utan för att jag helt enkelt inte tror att det har läckt några uppgifter härifrån.

Gällande en update, så tror jag ännu mindre idag att något läckt härifrån än när jag startade tråden den 10 september 2014.”

Anna Troberg, debattör och fd partiledare för Piratpartiet, skriver på Expressen Debatt under rubriken "Flashback för oss samman" : "Glöm inte allt det fantastiska människor gör för varandra på nätet". Hon tycker inte att Researchgruppen är någon seriös aktör och skriver även en artikel på Aftonbladet Debatt om detta: ”Researchgruppen skyddar inte sitt källmaterial. De struntar i hur deras verksamhet drabbar privatpersoner. De tycks tidvis vara höga på sin makt.”

Researchgruppen svarar TrobergAftonbladet Debatt"Svepande och osakligt av Troberg" tycker de, men skriver också att de välkomnar konkret och saklig kritik mot publiceringar och arbetssätt: "Tidningar och publicister sitter alltid på känsligt material, men vet vilka uppgifter man bör avstå från att publicera. Därför har vi bearbetat materialet och kontaktat Aftonbladet, som fått ta de publicistiska besluten."

Axel Andén på Medievärlden problematiserar debatten mot bakgrund av den hearing om journalisters och redaktioners säkerhet som ägde rum i riksdagen på torsdagen. Varför blir reaktionerna så starka, undrar Andén, när "Aftonbladet gör precis det som media ska göra", det vill säga granskar ett samhällsproblem som näthat och hot - som också drabbar vissa journalistister? Han tycker att man bör utkräva "ansvaret där det bör utkrävas", det vill säga av Flashback som inte har lyckats bevara sina användares anonymitet inför Researchgruppen och påminner liksom Researchgruppen om att medier ofta hanterar känsligt material. Andén avslutar sin text med en analys som pekar på att upprördheten i debatten kan ha att göra med det förändrade medielandskapet:

”Det som sker kan ses som en begynnande maktkamp mellan två maktsfärer, en ny, byggd på decentralisering, anonymitet (för de som ingår) och snabbrörlighet, en gammal och centraliserad som vilar på traditioner och ett historiskt informationsmonopol.”

På fredagen debatterade Anna Troberg, Jan Helin och Researchgruppens Sanna Ristrand Aftonbladets Flashbackavslöjanden i Sveriges Radio Studio Ett.

Cecilia Djurberg
Redaktör Medieormen