Sverige

Nya regler kring snabblån utreds

2:03 min

Regeringen ska utreda om reglerna ska skärpas för att hindra att konsumenter som tagit snabblån kommer i kläm när låneföretagen brustit i sin kreditprövning. Bakgrunden är att antalet obetalda snabblån ökat kraftigt det senaste året.

– Det här är ett växande problem. Vi ser fler och fler som får betalningsförelägganden, de var över 50 000 förra året. Det är en historiskt hög siffra, på grund av att de har tagit de här snabblånen, ofta till väldigt höga räntor och dåliga villkor och så kan de inte betala tillbaka. Det här kan ju slå sönder folks liv faktiskt, säger justitieminister Morgan Johansson.

Hur säkert är dagens regelverk? Det har ju ändå skärps nyligen?

– Det är alldeles uppenbart att de skärpningarna inte har varit tillräckliga och därför avser vi att tillsätta den här utredningen.

Enligt justitieministern kan det till exempel handla om att inrätta en särskild civilrättslig sanktion som gör att om företaget inte har gjort någon ordentlig kreditprövning.

En sådan sanktion skulle i såfall göra att företagen riskerar att inte få tillbaka sina pengar, varken räntan eller kanske till och med hela beloppet.

– Det är en kännbar åtgärd i ett sådant läge för ett sådant här företag, vilket borde innebära att företagen får större intresse av att faktiskt göra ordentliga kreditprövningar, säger Morgan Johansson.

Han är kritisk mot att vissa snabblåneföretag lånar ut pengar till folk som är ekonomiskt svaga, och inte kommer att ha råd att betala tillbaka.

Företagen måste göra en prövning av kundens förmåga att betala tillbaka, men en del företag gör inte det, har Sveriges Radio rapporterat om de senaste dagarna. Också att företag som konsumentverket försökt stoppa, har överklagat och kan fortsätta ge snabblån.

Utredningen ska bland annat se om det går att införa att konsumenter slipper betala tillbaka hela eller delar av skulden om låneföretaget gjort en otillräcklig kreditprövning.

Den ska också se om det går att hindra små skulder från att bli för stora, med tak för räntor och kostnader.

Dessutom ska det utredas om det går att införa att en skuld på 1 000 kronor som aldrig kan bli större än ett specifikt belopp, till exempel 2 000 kronor. Utredningen ska tillsättas inom två månader och beräknas ta ungefär ett år.

- Det blir fler och fler som fastnar i ett skuldträsk, till följd av de här snabblånen. Vi måste se till att städa upp i den här sektorn, säger Morgan Johansson.