ÖB kräver besked om besparingar

Försvaret är vid smärtgränsen. Trots färre värnpliktiga, rekryteringsstopp och nedlagda regementen kommer det att saknas en halv miljard i försvarsbudgeten om två år om inget görs nu. ÖB vänder sig nu till regeringen för att den ska peka på vilka delar av försvaret den vill satsa på.

– Det problem vi har det är att bantningen av ekonomin går snabbare än vad vi hade planerat, då vi har ett omplaneringsbehov. Det omplaneringsbehovet försöker vi tackla på det här viset.

– Att gå in och ändra på egen hand i det som vi ska göra i våra uppgifter, så fungerar det inte, utan vi det måste man fråga uppdragsgivaren först innan vi gör och det är vad vi vill göra nu, säger Håkan Syrén.

ÖB såg bekymrad ut när han på onsdagseftermiddagen förklarade läget i försvarsekonomin under de kommande åren.

I korthet går det ut på att åren 2005 och 2006 går budgeten ihop bara tack vare engångsbesparingar som att tio regementen läggs ner, rekordfå värnpliktiga gör lumpen och ett rekryteringsstopp för officerare.

Men så går det ju inte att hålla på i längden och samtidigt så minskar ju försvarsanslaget till följd av riksdagens försvarsbeslutet från i vintras.

En halv miljard fattas
Så när han blickar framåt ser ÖB att det saknas drygt en halv miljard i försvarskassan 2007 om inte nya åtgärder vidtas.

Fortfarande tyngs försvarsekonomin av ha för många för gamla officerare anställda och av stora vapenköp som gjordes upp för att utrusta en mycket större försvarsorganisation än dagens.

Därför skriver ÖB nu till regeringen. Nu måste han få besked om vilken del av verksamheten han ska satsa på. Ska det vara utlandsstyrkor eller terrorbekämpningsgrupper, ubåtar eller stridsvagnar? Regeringen måste ge besked.

Fria händer
Det som regeringen då inte pekar på, det måste ÖB få fria händer att spara på eller lägga ner helt och hållet.

– Det är alldeles självklart. Det måste finnas en stor frihet att få möblera om här, säger ÖB Håkan Syrén.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se