Borgerliga vill ha vakter i skolorna

Efter bråket i Hjulstaskolan i nordvästra Stockholm på tisdagen har flera partier föreslagit tekniska åtgärder för att öka säkerheten på skolorna.

Efter det som hände i Hjulsta på tisdagen har moderaterna i Stockholm föreslagit att skolor ska kunna ha vakter vid sina entréer och kodlås för att inga obehöriga ska kunna ta sig in.

Kristdemokraterna föreslår kameraövervakning på brottsutsatta platser och utesluter inte att även skolgårdar ska kunna kameraövervakas.

Tror inte på mer bevakning
Men Mirja Särkiniemi som är socialdemokratiskt vikarierande skolborgarråd ser inte det som en lösning.

Hon hoppas istället på det samarbete mellan stadsdelarna som dragits igång och på att involvera föräldrar mer i arbetet med att förebygga våld mellan ungdomar.

– Det är en väldigt viktig poäng i sammanhanget att kalla in föräldrarna till möten för att kunna få till stånd en samverkan mellan hem och skola för att kunna stävja sådana här våldstendenser, säger Mirja Särkiniemi.

Räcker det med diskussioner för att garantera säkerheten för eleverna?

– Jag tror inte heller att kodlås kommer att garantera säkerheten för eleverna.

Sociala problem i botten
Kodlås och kameror löser inte det som är grundproblematiken i de här stadsdelarna, Tensta och Rinkeby, menar Mirja Särkiniemi.

– Dels finns det högre arbetslöshet i de här stadsdelarna, det finns en mycket större mängd sociala problem i familjerna och det finns mycket fattigdom. Jag tror att om man som ungdom känner att det är hopplöst så agerar man utåt med aggressivitet, säger Mirja Särkiniemi, socialdemokratiskt vikarierande skolborgarråd.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se