En död i attentat i Köpenhamn

47 min

En man har mist livet i skottlossning på ett möte i Köpenhamn där konstnären Lars Vilks, som är oskadd, deltog. Tre poliser blev skadade och minst en beväpnad gärningsman jagas av polis och styrkor från danska försvaret.

Grafik: Här skedde attacken

Minut för minut: Ekots direktrapport om attentatet

– Det var en man som sköt mot fönstren. Sedan öppnade han dörren och fortsatte skjuta, berättar vittnet Stephanie Halberg, som arbetar på ett kafé intill, för nyhetsbyrån Ritzau.

Hon såg den man som angrep Vilks och de andra deltagarna i ett debattmöte på temat "Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed", som hölls i kulturhuset Krudttønden i stadsdelen Østerbro. En av deltagarna på mötet var den kontroversielle konstnären Dan Park.

– Vi hörde smällar. Först trodde jag att någon stod och knackade på rutan sedan blev det högre och högre. Sedan hörde jag skrik, säger han till Ekot.

Vilks - som till följd av sina avbildningar av profeten Muhammed har livvaktsskydd - blev förd i säkerhet via en bakdörr. En 40-årig man dödades och tre poliser blev skottskadade. Tillståndet för de tre poliserna är inte livshotande.

Polisen gick under kvällen ut med en bild från en övervakningskamera som visar en man i närheten av den plats som en flyktbil hittades kort efter attentatet. I ett pressmeddelande uppger polisen att man vill komma i kontakt med mannen eller personer som sett honom eller vet vem han är.

Senare berättade polisen att man har flera bilder "på den man som är efterlyst i samband med skottlossningen vid Krudttønden". Bilderna hade tagits av en övervakningskamera cirka 20 minuter efter attentatet. I och med att mannen nu är efterlyst valde Ekot att gå ut med en av bilderna.

På måndag kväll hålls en minneshögtid vid kulturhuset, på inbjudan av Köpenhamns kommun. Statsminister Helle Thorning-Schmidt besökte platsen några timmar efter dådet och manade Danmark till sammanhållning.

Polisen beskriver attentatet som ett misstänkt terrordåd, även om terrormotiv inte har kunnat bekräftas. Frankrikes ambassadör François Zimeray, som var med på mötet i kulturhuset, undgick att bli träffad av skotten. "Still alive in the room", twittrade Zimeray, enligt franska källor efter att ha kastat sig ned under ett bord.

– Strax efter klockan 15.30, ambassadören hade just talat, hörde vi skott från entrén. En del sprang ut, men det tordes inte jag, för det var skott utanför också, berättade satirforskaren Dennis Meyhoff Brink kort efter skotten för Jyllands-Posten.

Attentatet väckte stor uppmärksamhet även i Frankrike i ljuset av terrordåden i Paris i januari, då satirtidningen Charlie Hebdo var ett av målen. President François Hollande skickar nu inrikesminister Bernard Cazeneuve till Köpenhamn så snart som möjligt.

Även Helle Merete Brix, som ingår i Lars Vilks danska stödkommitte och enligt Ritzau hade arrangerat debatten, uppfattar att det var ett attentat mot Vilks. Hon berättar för danska TV2 att Vilks med livvakters hjälp sökte skydd i ett kylrum.

Livvakterna som var med Lars Vilks kommer från polisen och inte från säkerhetspolisen, säger Fredrik Milder, pressekreterare hos den svenska säkerhetspolisen, till TT.

– Det är svenska polisen som står för skyddet av honom.

Säkerhetspolisen har börjat arbeta för att se hur Säpo kan bistå danskarna.

– Vi tittar på all information som kommer in och ser hur vi kan stötta dem i deras arbete. Vi har personal i Malmö och Stockholm som börjat arbeta med detta, tillägger Milder.

Magnus Ranstorp, expert på terrorism vid Försvarshögskolan, befinner sig i Köpenhamn.

– Jag hör hur polissirenerna viner förbi hela tiden, berättar han för TT.

Han säger att det är i nuläget inte går att säga vem som bär ansvar för attentatet.

– Mest oroväckande är att gärningsmännen fortfarande är på fri fot i centrala Köpenhamn och har tillgång till automatvapen.

Vägspärrar har upprättats vid större vägar runt Köpenhamn. Andra möjligheter att lämna landet täpps också till.