Trasig kabelskarv i Visby orsakade strömavbrottet

4:59 min

Så gott som hela Gotland, nästan 40 000 elkunder, drabbades av strömavbrottet på lördagen. Bara ett par socknar klarade sig utan avbrott. Vid 19-tiden hade alla ström igen enligt Geab.

Sist att få tillbaka strömmen, i går kväll, efter drygt fem timmars avbrott var Björke och delar av Lokrume.

Nätchefen på Gotlands Energi AB, Björn Axelsson säger att de efter intensiv felsökning hittade felet - i Visby, där en kabelskarv gått sönder. Felet låg mellan de två stationerna Pilhagen och Elverket på Söderväg.

-När man lägger kabel så är de svaga länkarna där man skarvar. Det är kända felställen. Det händer lite då och då att skarvar går sönder och nu var det dags för den här, säger Axelsson.

Reservkraftverket i Slite startades en timme efter avbrottet.

Stenkumla och Eskelhem var socknar som klarade sig helt utan avbrott.

-Det är så nätet är kopplat, på de högre spänningarna, säger Axelsson, att vissa sektioner skall kopplas bort. Vi hade inget strömavbrott mot fastlandet, utan länkarna mot fastlandet klarade sig hela tiden. Ygne-stationen var igång, säger han, men det var bekymmer i större delen av 70 kV-nätet på grund av det fel som hittades i Visby.

Som mest jobbade 8-10 personer i Geabs kontrollrum och 4-5 personer var ute i fält och letade fel.

Många som kontaktade Geab var upprörda över avbrottet.

-Det är sällan man får en klapp på axeln när det blir strömavbrott, säger Björn Axelsson. Geab fick ta emot irritation från näringsidkare som behövde ström för att kunna sköta sina affärer.

Vad avbrottet kostade Geab är inte uträknat, men nätchefen säger att det var ett "kortare avbrott ur avbrottsersättningsperspektiv".

-Man skall upp i tolv timmars strömavbrott förrän det berättigar till ersättning, säger han.