Byggnads utesluter a-kassefuskare

LO-förbundet Byggnads arbetslöshetskassa har uteslutit drygt tio personer för grovt fusk. Tidigare har man inte följt reglerna så strikt, säger chefen för Byggnads a-kassa.

A-kassorna har också blivit hårdare mot sina medlemmar.

– Det är för att regelverket är så tufft. Det är ett hårt straff att att inte få någon ersättning från a-kassan under lång, lång tid. Därför har vi praktiskt försökt mildra den hårda hanteringen, säger chefen för Byggnads a-kassa Sten-Åke Thorén.

Förra året uteslöts bara en handfull personer från Byggnads A-kassa, men i år är det hittills redan drygt tio.

Uppmanar till bättre kontroll
Den hårdare linjen, skriver tidningen Byggnadsarbetaren, beror bland annat på en uppmaning från övervakningsmyndigheten IAF till a-kassorna.

Enligt reglerna ska de uteslutas som samtidigt med att de tagit ut a-kassa antingen jobbat, haft sjukpenning eller studiemedel.

Tidigare har Byggnads i de flesta fall nöjt sig med att kräva tillbaka pengarna.

På Arbetslöshetskassornas samorganisation har man noterat en hårdare attityd även från många andra a-kassor.

Fler fall till polisen
Fler fall polisanmäls och intresset från åklagare att ta upp fallen har ökat.

Det har också blivit lättare att upptäcka fuskare sedan a-kassorna, försäkringskassan och studiestödsnämnden börjat samköra sina register.

Sten-Åke Thorén på Byggnads a-kassa tror att den nya hårdare linjen kommer att få effekt.

– Vi hoppas att man ser att de nya reglerna är ett hårt straff och att man slutar med att fuska. Om man håller sig till reglerna råkar man inte ut för det, säger chefen för Byggnads a-kassa Sten-Åke Thorén.

Johan Prane
johan.prane@sr.se