Sebastien Ogier vann Rally Sweden 2015

4:15 min

Det blev den regerande världsmästaren Sebastien Ogier som vann rallyt efter att Andreas Mikkelsen snurrade och blev stående på den sista sträckan. Thierry Neuville slutade på andra plats och blev 6,4 sekunder efter Ogier. Mikkelsen tappade sitt försprång och slutade på tredje plats.

– Jag är så glad och stolt över den här vinsten, sa Sebastien Ogier.

Det var jämt i toppen under hela rallyt. Den regerande världsmästaren Sebastien Ogier körde fort men klagade på ett för tidigt startnummer vilket han menade gjorde att han fick ett sämre utgångsläge. Även fjoårsvinnaren Jari-Matti Latvala var missnöjd med ett tidigt startnummer.

– Det är mycket snö på vägen och det gör att det är svårt att hitta den snabbaste linjen för oss som kör först, sa Jari-Matti Latvala.

Belgaren Thierry Neuville i sin Hyundai imponerade på många under rallyt. Neuville tog sig på lördagen upp i ledningen men fick på söndagens första sträckor se slagen av både Mikkelsen och Ogier.

– Jag har en bra känsla i bilen och har haft en bra dag som varit väldigt rolig, sa Neuville inför den avslutande dagen av rallyt. 

Punktering för Østberg

Mads Østberg kämpade under delar av rallyt om tredjeplatsen men en punktering på den första sträckan under lördagen gjorde att Østberg tappade tid.

Hemmahoppen körde bort sig

Pontus Tidemand fick en drömstart när han vann torsdagens premiärsträcka i rallyt och kunde gå och lägga sig som ledare i ett WRC-rally.

När sen rallyt började på riktigt gick det tyngre. Tidemand, som tävlar i klassen under storstjärnorna, hamnade i en snödriva på den sjunde specialsträckan och där försvann chansen till en toppplacering. Pontus har radat upp fina resultat under rallyt och inför sista sträckan har han nio sträcksegrar och sju andraplatser i WRC2.

I samma klass körde också Fredrik Åhlin och hans resa kantades av problem. Inför sista dagen låg han trea i WRC2-klassen och var hyfsat nöjd med den dagen, men sa att det går lite upp och ner med tiderna. Något han trodde har med orutin att göra.