Gnosjöandan har blivit tio budord

0:44 min

För första gången har Gnosjöregionens invånare själva nu definierat Gnosjöandan. Det blev tio budord som ska spridas nationellt.

- Det handlar mycket om hur dom personerna som lever andan är i sin vardag. Sedan om man gör det i sitt privatliv eller genom företaget eller en förening, det är inte så viktigt utan det är snarare hur man är som person och hur man lever helt enkelt, säger Linda Falkboman, själv företagare i Gnosjö och en av initiativtagarna till dom tio budorden.

Inte minst forskningen har många gånger försökt tränga in i Gnosjöandan för att förstå den och finna svar på vad som ligger bakom det framgångsrika företagartänket som under decennier gjort Gnosjö med omnejd känt.

Med ökad arbetslöshet och minskat befolkning har Gnosjöandan på senare år också ifrågasatts.

Men nu har en grupp företagare och privatpersoner med hjälp av en hemsida och sociala medier för första gången definierat vad Gnosjöandan står för. Tusentals har bidragit.

Det har nu resulterat i Gnosjöandans tio budord, bland annat att man är positiv till samverkan, man motiveras av andras framgång och att vara generös och hjälpsam.

Linda Falkboman har också ett eget favoritbudord bland dom tio.

- Det är nummer fyra, alltså att man är lite klurig. Det känns lite småländskt. Att man löser saker på ett lite smartare sätt, säger hon.

Dom tio budorden som beskriver Gnosjöandan ska nu spridas i och utanför regionen och kanske bidra till ny luft i lungorna för den världsberömda andan.

- Som vi ser det så kan man gärna använda budorden och leva efter dom i Stockholm eller någon annanstans där man känner att det här känns inspirerande. Vad innebär Gnosjöandan och hur kan jag använda det här i min vardag. Det är det vi vill bidra med och helt enkelt vara en hjälpande hand där, säger Linda Falkboman.