Psykisk ohälsa

"Läkaren sa att jag skulle få ångest"

1:23 min

Häromveckan berättade P4 Jämtland att antalet självmord ökat dramatiskt. En utsatt grupp är svårt sjuka som ofta drabbas av ångest och depressioner.

Karin Jäverdahl i Skarpås i Hammerdal fick en stroke när hon var 49 år. Hennes läkare sa att hon skulle drabbas av ångest men det trodde hon inte på.

– Jag hade aldrig upplevt något tidigare, men det kom som en blixt från klar himmel, säger hon till P4 Jämtland.

Karin Jäverdal har under åren drabbats av ytterligare två stroker. Hon får svåra panikångestattacker och hamnar i perioder av nedstämdhet när hon får självmordstankar. Hon äter ångestdämpande medicin och familjen och de två hundarna håller henne igång. Men när det blir allt för svårt åker hon till hälsocentralen i Hammerdal.

– Om jag mår jättedåligt och bara grinar åker jag dit och och kan sitta och prata med personalen, då blir jag lugnare.

Det är inte alla som har samma tur som Karin Jäverdahl. Efter att P4 Jämtland häromveckan berättade att antalet själmord tredubblades i länet förra året jämfört med 2012 har flera lyssnare hört av sig. De har berättat om anhöriga som inte fått stöd och hjälp för sin ångest, som fallit mellan stolarna mellan specialistvården och primärvården. I några fall har det slutat med självmord.

Idag är Karin Jäverdahl 65 år, hon har sedan hon fick sin första stroke för 16 år sedan gått i samtal hos både psykologer och kuratorer. Nu är räddningen att hon kan gå till sin hälsocentral utan att boka tid när det är som värst.

– Annars vet jag inte hur det skulle gå.