Svetsning av fiber och nya rör bidrar till hög kostnad

1:29 min

26 500 kronor i Västerås - men bara knappa 6 000 i Köping. Skillnaderna är stora när det kommer till att ansluta sin villa till fibernätet.

I takt med att allt mer ska göras digitalt ökar behovet av en snabb internetuppkoppling. Stadsnät i Svealand, som ägs av Mälarenergi, är den största leverantören av fibernät i Västmanland. Via dem kostar det 26 500 att koppla upp sin villa mot fibernätet.

– Det grundar sig i de kalkyler som ligger till grund för själva utbyggnationen, allt ifrån grävkostnader till svetsning av fiber och inkoppling. Så kostnaden är baserad på arbetet som måste genomföras, säger Niklas Dennerås som är försäljnings- och marknadschef.

Via stadsnätet kan man få fiber i Västerås, Arboga och Hallstahammar, men i andra kommuner i Västmanland har de andra lösningar, men också andra priser.

– Vi haft det här priset i tio års tid. Vi har valt att inte öka eller sänka eller jobba med några kampanjpriser, för att sneddriva eventuella tidigare investeringar hos kunder kontra nuvarande. Vi har hållit fast vid samma prismodell hela tiden, och kommer så att göra, säger Niklas Dennerås.

Finns inte risken med en hög anslutningsavgift att folk väljer bort fiber, för att det är för dyrt?

– Det är klart att det för en del människor kan det anses vara en hög kostnad, absolut. Det handlar egentligen om att förklara hur modellen ser ut och varför vi har den här kostnaden för att ansluta sig, men man får titta på det på sikt och vilken typ av plattform man ansluter sig till, säger Niklas Dennerås.