Tilda skrev till statsministern

3:27 min

Elvaåriga Tilda Nordahl Cedervång från Västerås vill ha mer tid till bild i skolan, så hon skrev brev till statsminister Stefan Löfven. Och svar fick hon, men det var inte vad hon hade förväntat.

Av de 40 minuter som bildlektionen håller på, blir det bara tio minuter att skapa på eftersom det tar sådan tid när alla ska plocka fram och plocka undan alla grejer. Det berättar elvaåriga Tilda Nordahl Cedervång som går på Skälbyskolan i Västerås.

– Jag skulle vilja ha som vi hade i fyran för då hade vi en och en halv timme. Nu har vi bara 40 minuter, säger hon.

Tilda tog tag i saken och skrev brev till statsminister Stefan Löfven. Efter ungefär två månader fick hon svar. Statsministern tackade för Tildas brev men hänvisade tillbaka till skolan och förklarade att det är de som, utifrån läroplanen, bestämmer hur långa lektionerna ska vara.

Vad sa din lärare om det då?

Att de egentligen inte kan göra någonting åt det. Att de då i så fall måste ändra läroplanen först för att de har delat upp det. I olika år får man ett visst antal minuter i varje ämne.

Känns det som ett bra svar?

– Jag hade helst velat att det hade gått att ha mer bild nu. Men jag får i alla fall mer bild nästa år, säger  Tilda Nordahl Cedervång.