Vattenfall lägger ner satsning på vågkraft

1:17 min

Vattenfall har sedan 2009 år planerat att placera ut ett antal vågkraftverk utanför Shetlandsöarna. Men nu läggs satsningarna i malpåse.

Vattenfalls samarbetspartner dras med ekonomiska problem och tekniken håller inte riktigt håller vad den lovar.

– Tekniken fungerar men det kostar för mycket. Oceanvågor är ju ganska kraftiga och det behövs ordentliga doningar om det blir storm till exempel, säger Karl Bergman är forskningschef på Vattenfall.

Det aktuella vågkraftverket har samma namn som företaget bakom tekniken, Pelamis. Namnet är hämtat från det latinska havsormssläktet Pelamis och den liknar just en lång orm av rör som är uppdelade i olika stycken, cirka 140 meter lång och 3,5 meter tjock.

Den rör sig i takt med vågorna och hydraulmotorer inuti rören tar upp vågenergin som omvandlas till elektricitet.

Flera vågkraftverk av den här typen har prövats i vatten utanför Orkneyöarna i Skottland, men efter att det visat sig vara mycket kostsamt och tekniskt komplicerat att få det att fungera fullt ut har flera företag, däribland Eon och nu också Vattenfall dragit sig ur. Detta innan några av företagets kraftverk ännu hamnat i vattnet.

Det hela hänger också ihop med att företaget Pelamis, som Vattenfall samarbetat med, dras med stora ekonomiska problem och framtiden är osäker för bolaget. Men Karl Bergman på Vattenfall stänger ändå inte dörren helt för vågkraft.

– Vi tror fortfarande på det här som en förnybar teknik men det är tydligt att det behövs mer teknikutveckling för att kunna konkurrera med annan teknik, till exempel vindkraft, säger Karl Bergman.