Så kartläggs misstänkte mannen bakom terrordåden i Köpenhamn

2:15 min

Dansk polis undersöker nu den misstänkte gärningsmannens kontakter över internet. Bland annat ska en film som hyllar jihad ha lagts upp på hans Facebook-sida strax före dåden.

Grafik och tidslinje: Terrordåden i Köpenhamn - detta har hänt

Det är ett digert arbete som den danska polisen har framför sig i utredningen kring helgens våldsdåd, bland annat när det gäller att kartlägga den misstänktes kontakter och aktiviteter på internet.

– Föreställningen om att den här utredningen kommer att vara över inom ett dygn eller två, den hör inte hemma i den här världen, säger Hans Jørgen Bonnichsen, tidigare chef för danska säkerhetspolisen PET, till Danmarks Radio, DR.

Polisen ska redan ha förhört vänner och familj till den misstänkte 22-åringen Omar Abdel Hamid El-Hussein, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Anna Landelius från Köpenhamn.

Polisen ska också ha gått igenom hans ägodelar och försöker nu kartlägga hans nätverk och vilka kontakter han haft med omvärlden, via internet och via telefon. Det är ett omfattande arbete, som kommer att ta lång tid.

I danska medier finns idag många olika uppgifter kring utredningen och den misstänkte mannen. Tidningen Ekstra Bladet skriver att någon lagt upp en film som hyllar det heliga kriget jihad på den misstänktes sida på Facebook.

Filmen ska vara upplagd 45 minuter innan det första angreppet. Polisen vill inte kommentera de uppgifterna.

Polisen i Köpenhamn efterlyser fler vittnen som sett mannen antingen före eller efter det första dådet. Han ska nämligen ha bytt kläder efter första attentatet, något som också går att se på bilder från övervakningskameror.

Enligt uppgifter i Politikken hade Kriminalvården varnat säkerhetspolisen för att Omar Abdel Hamid El-Hussein hade extremistiska åsikter. Det skedde när han hade dömts till fängelse efter att ha brukat grovt våld.

– Han var en av dem som vi hade fokus på, säger Michael Gjørup, säkerhetschef vid danska Kriminalvården, till Politikken.

Han vill inte gå in närmare på vad det var som fick dem att kontakta säkerhetspolisen i just det här fallet, men tillägger:

– Vårt samarbete med PET bygger primärt på extremism och radikalisering.

En viktig fråga för polisen i utredningen kring händelsen är att få veta vad som var motivet för dåden, enligt den tidigare PET-chefen Hans Jørgen Bonnichsen.

– Vad är det som gör att en ung kriminell plötsligt förvandlas till en helig krigare? Finns det någon som har påverkat honom? Finns det en uppfattning om att det är mer prestigefyllt att offra sig för en helig sak än som kriminell? Det är många saker som har stor betydelse, inte minst i förhoppningen om att det som kommer fram kan göra att vi i framtiden kan undvika en liknande situation, säger han till DR.