Tove berättar om sonens självmord i ny bok

17 min

Idag den 16 februari skulle hennes son ha fyllt 22 år. Men när Kim var 17 år tog han sitt liv. Nu berättar Tove Birkeland Brandt om sorgen, vreden och skuldkänslorna i den nya boken "Våra älskade orkade inte leva".

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män mellan 15 och 44 år i Sverige, och sen några år tillbaka ökar självmorden bland unga. I "Våra älskade orkade inte leva" får åtta anhöriga till människor som tagit livet av sig komma till tals.

– Det fanns ingen bok som lägger fokus på de anhöriga efter ett självmord. De anhöriga känner sig ofta väldigt ensamma, så jag tyckte det behövdes, säger författaren Joanna Björkqvist.

Tove Birkeland Brandt i Arvika har varit öppen om sin sons självmord på sin blogg, där hon beskrivit sina känslor av skuld och sorg - men också av ilska:
- Jag tycker det är egoistiskt att ta sitt liv, och jag blev så förbannad! När Kim tog sitt liv så tog han också mitt, och jag hade inte valt det.

Med sin öppenhet hoppas Tove få andra självbemordsbenägna ungdomar att tänka till innan det fattar det oåterkalleliga beslutet:
- Jag har fått så mycket respons, och särskilt unga har hört av sig och skrivit till exempel: "Så skulle jag aldrig kunna göra mot min mamma eller pappa, eller syskon. Tack för att du delar med dig ".