Nytt flygbolag på köpenhamnslinjen dras med ekonomiska problem

Flygbolaget European Executive Express, som ska ta över flyglinjen Växjö-Kalmar-Köpenhamn, har mycket dåligt rykte på grund av sin ovilja att betala sina räkningar. Det visar en granskning av bolaget.

På onsdagen presenterades en ny aktör, European Executive Express, på linjen Kalmar-Växjö-Köpenhamn. Meningen är att de ska flyga med ett jetplan med plats för 19 passagerare. Men en granskning av företagets senaste bokslut för 2003 visar att företaget har haft en del problem. Den ansedda revisonsfirman Ernst and Young skriver i sin revisonsrapport att företaget vid ett flertal tillfällen under räkenskapsåret inte har betalat avdragen skatt, sociala avgifter och mervärdesskatt i rätt tid.

Nu visar det sig också att flygbolaget har en skuld till Västerås flygplats på 388 000 kronor sedan 2003. Flygplatsen i Mora har en fordran på 160 000 kronor.

European Executive Express flyger också ett antal linjer åt Rikstrafiken. Där säger man att man haft problem med bolaget, som ställt in så många flygningar på linjen till Sveg att man är beredd att dra frågan som ett klart avtalsbrott.

När det gäller det statliga Luftfartsverket har de tidigare haft en fordran på över en miljon kronor, men tvingat fram en avbetalningsplan på 125 000 kronor i veckan, så där är flygbolaget nollställt för tillfället. Och för Nils Olov Dahlin, som är kreditchef på Luftfartsverket, kom det som en överraskning att Kalmar flygplats slutit ett avtal med bolaget. Från Luftfartsverket centralt kommer man nu att ställa hårda villkor för att bolaget överhuvudtaget ska få landa i Kalmar.

-När European Executive Express utökar sitt program, så kommer vi att kräva säkerhet av dem. Någon form av bankgaranti eller förskottsbetalning, säger Nils Olov Dahlin på Luftfartsverket.