Oäkta smycken kan vara farliga för barn

1:18 min

En stor granskning visar att billiga oäkta smycken kan innehålla bly, kadmium och nickel. De är inte farliga att bära, men barn bör inte leka med smyckena eller suga på dem.

Den stora granskningen är gjord av Kemikalieinspektionen, tillsammans med 100 kommuner i Sverige. Smyckena är som sagt inte farliga att bära, men barn bör inte stoppa dem i munnen.

– Det innebär till exempel att man inte ska låta små barn leka med de här smyckena, säger Karin Alkell på Kemikalieinspektionen, som är är projektledare för undersökningen.

– Smyckena är ju inte farliga att ha på sig, men om barn till exempel suger på smyckena, som ju kan hända, kan de få i sig bly och kadmium.

Kemikalieinspektionen har tillsammans med 100 kommuner, däribland Kalmar, granskat och kontrollerat drygt 1 100 oäkta smycken i 500 butiker i hela Sverige.

Var femte oäkta smycke som analyserades innehöll för höga halter av tungmetallerna bly eller kadmium eller det allergiframkallande ämnet nickel.

Att smycken för barn skulle kunna innehålla giftiga ämnen, det är det få som har hört talas om av de som P4 Kalmar pratat med.

– Det borde inte få vara så, säger sportlovslediga Estelle i Kalmar, som är ute och shoppar med sin mamma.

När du köper smycken till dig själv eller någon kompis, tänker du på vad smyckena innehåller då?

– Nej, för om de visas i affären, så borde de vara bra och då borde man kunna köpa dem.

Karin Alkell är inspektör på Kemikalieinspektionen och ledare för projektet:

– Bly och kadmium är tungmetaller. Att de ibland finns i smycken av metall beror på att de ger tyngd och gör smyckena lätta att forma.

Bly kan påverka nervsystemet om man får det i sig och kadmium kan framkalla cancer. Så vad ska man då göra om man funderar på att köpa ett oäkta smycke?

– Ställ frågor. Fråga om de är säkra på att smycket inte innehåller bly eller kadmium och om det är säkert för nickelallegiker, säger Karin Alkell på Kemikalieinspektionen.