Utnyttjades sexuellt av mentalskötare - får ersättning

1:39 min

Två kvinnliga patienter som anmält att de utsattes för sexuella övergrepp av personal på en psykiatrisk klinik i Upplands Väsby får nu ersättning från patientförsäkringen, fem år efter händelserna.

De två kvinnornas fall togs upp i Sveriges Radios dokumentärserie Patienten och tystnaden i höstas. Sara är en av de som nu fått ersättning.

– Det känns omtumlande på något sätt. Det känns jätteskönt att äntligen få ett erkännande. Det är en form av upprättelse även om jag inte får den rättsliga upprättelsen så är det ändå ett erkännande att det här har faktiskt hänt, säger hon.

Det har gått fem år sen två mentalskötare utsatte flera psykiskt sjuka patienter för sexuella handlingar på en sluten psykiatrisk avdelning i Upplands Väsby. Båda mentalskötarna fick sluta på avdelningen på grund av det här men ingen av dem dömdes för att ha utnyttjat patienterna sexuellt.

I höstas uppmärksammade vi fallet i Sveriges Radio och nu har patientförsäkringen (LÖF) beslutat att Sara och en annan patient Denise ska få ersättning för psykiskt lidande efter de anmälda övergreppen, trots att ingen alltså är dömd för övergrepp.

Denise fick elchockbehandling och var inte vid sina sinnes fulla bruk när hennes mentalskötare inledde det han kallade en sexuell relation med henne, själv kallar hon det övergrepp. Så här berättade hon i P1s dokumentärserie Patienten och tystnaden i höstas:

– Jag var så borta. Jag förstod inte vad han höll på med. Någon håller på med mina kläder. Någon drar ner byxorna, säger hon.

Patientförsäkringen har tidigare nekat ersättning men har nu alltså ändrat sig. Även om de får ersättning är Denise kritisk till hur patientförsäkringen hanterat ärendet. Under flera år har hon överklagat patentförsäkringen tidigare avslag.

– Men nu godtar de skadan. Man kan undra om sändningen av dokumentären påverkade deras beslut, säger hon.

Fotnot: Ansvariga på Patientförsäkringen LÖF har avböjt att medverka. Denise och Sara heter egentligen något annat.