Gaypar fick inte boka på Västerås stadshotell

2:24 min

När paret Mikael och Johan ville boka en spaweekend på Elite Stadshotell i Västerås fick de nej på grund av renovering - men heterosexuella "Evelina" och hennes pojkvän var välkomna.

– När de fick veta att det var två bögar hörde de av sig via telefon och berättade att vi var tvungna att avboka eftersom spat renoverades. Det var så uppebart att det var efter hotellet fick veta att det var ett homosexuellt par som skulle komma, säger Mikael. 

Det var först i slutet av bokningen som det framgick att det var ett homosexuellt par som skulle komma.

Mikael blev misstänksam och försökte boka en gång till redan dagen därpå.

Denna gång låtsades han vara heterosexuella Evelina, och då gick det bra.

– När vi försökte boka som bögpar gick det inte att göra en bokning, men för ett heterosexuellt par gick samma datum utan problem, säger Mikael som kommer göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

Mikael försökte boka åt sig och sin pojkvän en sista gång, men fick återigen svaret att det inte gick på grund av renovering.

Under tiden som Mikael och hans pojkvän blivit nekade, har den påhittade Evelina fått tre påminnelser om att slutföra sin bokning. En av dem personligt skriven av samma receptionist som nekat Mikael och Johan.

Cem Gürler, hotelldirektör för Elite Stadshotell i Västerås, menar att det inte rör sig om diskriminering: 

– Det rör sig om överbelastade medarbetare som har många järn i elden. Om vi ska bli anklagade för någonting så är det dålig service.

Det homosexuella paret får inte komma eftersom renoveringen har börjat, men samma person säger ja till Evelina. Hur tänker du kring det?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka om det. Jag vidhåller att det inte är diskriminering. Det finns inte i vår värld.

Cem Gürler säger att han har viss förståelse för att man kan tro att det rör sig om diskriminering, men tillägger att Elite Stadshotell i Västerås till och med hållit en gayvigsel i spaavdelningen.


Följ hela händelseförloppet