Delade uppfattningar om ett miljöpartistiskt kvinnoförbund

I dag börjar miljöpartiets fyra dagars kongress i Gävle och förslaget att även miljöpartiet ska ha ett kvinnoförbund är en av de kontroversiella frågor som ska tas upp.
Riksdagsledamot Helena Hillar Rosenqvist från Ödeshög är motståndare till förslaget.

Partiets jämställda manliga och kvinnliga språkrör och listorna som varvar män och kvinnor och som övriga partier tagit efter kommer i längden att ge resultat för kvinnoperspektivet liksom partistyrelsens speciella kvinnoutskott säger Helena Hillar Rosenqvist.
Men det behövs också nya initiativ där kvinnor stöttar varandra säger hon t ex mentorskap för nya politiker något som hon själv drivit tidigare.
Hon ser möjligheten att Feministiskt Initiativ blir ett parti som ännu ett skäl att inte ha ett separat kvinnoförbund.
Samarbetet med socialdemokraterna, som är en annan brännande fråga inom miljöpartiet, är hon positiv till. Många viktiga beslut har kunnat tas som inte annars varit möjliga säger hon och nämner apropå kvinnoperspektivet anslagen till kvinnojourerna i vårbudgeten.
Att gå in i en regering med socialdemokraterna vore ett naturligt nästa steg säger Helena Hillar Rosenqvist.
Även Norrköpings avdelningsordförande Bengt Cete är tveksam till ett kvinnoförbund för miljöpartiet.
Bengt Cete tillhör de miljöpartister som inte vill gå in i en regeringen med socialdemokraterna om valutgången skulle bli så.
Bengt Cete som ska delta i kongressen vill gärna se ett sammarbete i sakfrågor men inte mer för att mijöpartiet inte ska tvingas ta ställning i frågor som strider mot partiets ideologi.