Äntligen slutsålt hos Bo01

Det verkar ha vänt för området Västra Hamnen i Malmö. Det visar P4 Radio Malmöhus fortsatta granskning av Malmös nyaste stadsdel. Hittills har området varit en usel affär för fastighetsbolagen, och många fick kämpa länge med att få sina nybyggda bostäder sålda.

Nyligen lyckades byggbolaget NCC bli av med den sista av sina osålda bostäder.

– För vår del har det gått väldigt bra det senaste året. Vi har sålt slut på allt gammalt i lager, men det är det senaste året som vi har sålt där ute, säger Ulrika Lindmark, chef för NCC Boende Syd.

Bygg- och fastighetsbolaget NCC byggde inför bomässan för snart fyra år sedan 22 lägenheter och fyra radhus i egen regi i Västra Hamnen, men bostäderna uppfattades som dyra. De blev osäljbara och stod tomma under mycket lång tid.

– Vi hade produkter som var fina och oerhört uppskattade på mässan, men det var inte givet att folk ville betala så mycket för att bo där, säger Ulrika Lindmark.

För ett drygt år sedan var fortfarande 20 av 26 bostäder i Västra Hamnen osålda, men så fick NCC draghjälp av stigande bostadspriser i hela Malmö, och dessutom sänkte man priserna i området rejält - i snitt med hela 25 procent.

– När vi hade sålt ett par lägenheter, så kände vi var marknadsvärdet låg, och sedan gick proppen ur, säger Ulrika Lindmark.

De 20 osålda bostäderna gick åt snabbt, och i februari i år - nästan fyra år efter bomässan - såldes den sista tomma lägenheten.

Totalt har Bo01-äventyret kostat NCC mycket pengar. Byggbolaget betalade stora räntekostnader under de fyra år som de nybyggda bostäderna stod tomma, och dessutom gav försäljningarna mindre än beräknat.

Sammanlagt har NCC gjort mycket stora förluster på Västra Hamnens första etapp, enligt Ulrika Lindmark. Hon säger att hon hade räknat med att försäljningarna skulle ta fart, när man sänkte priserna, och att hon är glad att man inte byggde mer från början.

– Jag är inte förvånad, men jag är oerhört lättad, säger Ulrika Lindmark.