Säkra rulltrappor diskuteras i landstinget

1:08 min

SL:s rulltrappor diskuteras i landstinget efter helgens olycka. Vänsterpartiet vill ha svar på hur säkerhetsarbetet ser ut efter att underhållet lagts ut på entreprenad.

I lördags gick plötsligt rulltrappan vid Östermalms tunnelbanestation sönder och kvinna i 70-årsåldern fastnade med benet.

– Hur kan ett steg på rulltrappan lossna, det måste vi ta reda på. Är det bristande underhåll eller bristande säkerhetsarbete från enteprenören, frågar sig landstingsråd Gunilla Roxby-Cromwall (V).

SL valde att stoppa rulltrapporna vid elva tunnelbanestationer efter olyckan, i väntan på att orsaken till olyckan utretts.

Att det ofta är problem med tunnelbanans rulltrappor är väl känt. SL har tidigare berättat om att 1,5 miljard kronor ska satsas på att laga trasiga rulltrappor och hissar.

Men frågan är, menar Vänsterpartiet, vad som händer med kontrollen av hur underhållet sköts när en entreprenör tar över. Enligt SL sköts arbetet av underentreprenörer, men det är SL som har det yttersta ansvaret.

På landstingsfullmäktige på tisdagen tänker Vänsterprtiet kräva svar på hur Alliansen ser på frågan.

– Vi måste titta på de avtal vi har, att de gör vad de ska göra. Vi kan inte bara lita på det, vi måste ha egna säkerhetskontroller, säger Gunilla Roxby-Cromwall (V).

Skandal att en olycka måste hända för att det bristande underhållet på våra publika anläggningar skall uppmärksammas. Ställ ansvarig till svars för kroppsskadan och konsekvenserna för alla resande.