Sverige sämst i EU på säkerhet vid flygresor

1:57 min

Om du ska resa med flygplan får du gå igenom en del säkerhetskontroller. Det är bland annat för att upptäcka terrorister. Men Sverige är sämst i EU på att genomföra kontrollerna.

Poliser i andra länder får listor på alla passagerare men det får inte polisen i Sverige, trots att det finns särskilda regler om det. Det berättar Thomas Jacobson på flygboget SAS.

– Andra Europeiska länder har infört det. Till exempel Frankrike, Portugal och Spanien. De har de kraven, men i Sverige har vi inte de kraven ännu.

Checkar man de här namnen mot terrorlistor, eller vad är det man gör?

– Amerikanarna gör det, och engelsmännen gör det också.

Thomas Jacobson jobbar med säkerhet på flygbolaget SAS i Europa. Han berättar att polisen i Sverige fortfarande inte får listor på flygpassagerarna trots att det ska vara lag på det i alla EU-länder.

Lag sedan 2004
Lagen kom redan år 2004, alltså för 11 år sedan, och gäller alla resor in och ut ur Europa. Men de här EU-reglerna har alltså inte införts i Sverige än. Polisen i Sverige kan begära ut passagerarlistor för varje flygning för sig men inte får inte alla listor automatiskt.

Det är dåligt, tycker polisen Patrik Engström.

– Vi kan hämta in dom här listorna manuellt, men det kräver betydligt mer arbete.

Regeringen i Sverige tycker att det är viktigt att upptäcka och ta fast misstänkta terrorister. Därför vill den svenska regeringen att övervakningen av flygpassagerare i EU blir hårdare. Men Sverige är faktiskt sämst i EU på att införa de regler som redan finns.

USA får veta allt direkt
Fast när planet ska till USA från Sverige så förs all information från passet över direkt till myndigheter i USA.

En som jobbar på flygplatsen Arlanda i Sverige är Anette Carlsson. Hon berättar hur det går till när någon ska åka till USA.

– Vi drar passet som läses maskinellt. Om allt är OK så kan vi fortsätta med incheckningen. Om det inte är OK, då lyser det rött, det kanske ligger nån spärr av någon anledning och då ropar vi på vår säkerhetsavdelning, säger hon.