Moderaterna vill höja anslagen till försvaret

1:23 min

Moderaterna kommer att driva ökade anslag till försvaret under förhandlingarna inför det nya försvarsbeskedet som väntas presenteras i april. Det meddelade partiledare Annn Kinberg Batra i dag. Pengarna ska framför allt läggas på en ökad närvaro i Östersjön.

– Vi är beredda att höja anslagen till försvaret för att möta det oroliga omvärldsläge och säkerhetspolitiska läge som vi har, inte minst i vårt närområde, säger Anna Kinberg Batra.

Moderaterna vill att pengarna bland annat ska stärka upp försvarets närvaro Östersjön. Hans Wallmark är moderaternas försvarspolitiske talesperson.

– Vi ser ett nytt beteende runt Östersjönregionen, i luften, på vattnet och under vattnet, det måste vi svara upp mot. Jag tror att vi behöver fler timmar till sjös, fler timmar i luften och mer övningsverksamhet, och det kommer att kosta pengar. Detta måste man ta med sig i ett kommande försvarsbeslut som är tänkt att gälla från den 1 januari 2016, säger Wallmark.

Folkpartiet har tidigare varit ute och krävt höjda anslag till försvaret och försvaret självt har krävt höjda anslag på 4 miljarder kronor om året.

Men motbudet från finansdepartementet är en höjning på en åttondel, det rapporterar Svenska dagbladet.

Därför menar Moderaterna att de vill vara tydliga med att de vill se en betydande höjningar av anslagen.

– Regeringen måste kommer överens med sig själv först om hur den är beredd att höja anslagen. Det är viktigt att vi kan möta det osäkra omvärldsläge som vi har. Nu måste regeringen komma överens med de två partier som ingår i regeringen om hur detta ska gå till, säger Kinberg Batra.