"En bön för de stulna" av Jennifer Clement

2:23 min

En bön för de stulna… så heter den amerikansk-mexikanska författaren Jennifer Clements nya roman, som just kommit ut på svenska. Den utspelar sig i den mexikanska delstaten Guerrero och handlar om knarkkrigets konsekvenser för dom kvinnor och flickor som blir kvar när männen flyr till USA eller går med i knarkmaffian. Vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin har läst en poetisk skildring av en våldsam verklighet.

Jag hinner bara läsa några sidor innan minnena kommer tillbaka: Kvinnorösterna i en källarlokal under Igualas kyrka, i den mexikanska delstaten Guerrero.

Kvinnorna - det var nästan bara kvinnor - hade kommit till kyrkan för att anmäla sina söner och döttrar försvunna. Vissa hade varit borta i några månader, andra i flera år. Men det var först nu som deras anhöriga vågade berätta. I Guerrero anmäler man inte, man pratar inte, och man frågar absolut inte.

I Jennifer Clements poetiska roman "en bön för de stulna" upplever jag den där tystnaden igen, genom huvudpersonen Ladydi, som växer upp med sin alkoholiserade mamma i en gudsförgäten by på landsbygden, i just Guerrero. Byns invånare är alla kvinnor - männen har för länge sen försvunnit iväg till USA eller till maffian. Och sönerna, de blir snabbt män.

Kvinnorna som blir kvar i byn klär ut sina döttrar till pojkar för att de inte ska bli kidnappade av knarkkartellerna som då och då söker igenom byn på jakt efter tonårsflickor. "Jag ska göra dig ful. Det är det bästa man kan vara i Mexiko, en ful flicka", säger Ladydis mamma, och gräver en grop bakom huset där dottern då och då tvingas gömma sig.

Men knarkkriget går inte att gömma sig ifrån. Det tränger sig på när Ladydi och hennes mamma hittar ett lik i skogen som de snabbt begraver, när arméns helikoptrar sprutar bekämpningsmedel över byskolan istället för på opiumfälten, och när Ladydis bästa vän försvinner spårlöst. Ingen frågar, ingen anmäler.

Jennifer Clements skildrar tystnaden så att den hörs, hon skriver fram den och gör den till en sorts motståndshandling i en vardag fylld av våld. För Ladydi och hennes jämnåriga väninnor blir tystnaden det enda rimliga svaret på alla de frågor som knarkkriget i Mexiko väcker.