Skadliga hudblekningskrämer i svenska butiker - Läkemedelsverket prioriterar inte problemet

1:31 min

Skadliga hudblekningsprodukter finns fortfarande kvar i svenska butiker, trots att de är förbjudna sedan mer än tio år. Läkemedelsverket prioriterar inte problemet.

Att bleka huden är vanligt i bland annat delar av Afrika, Asien och Karibien. Enligt Världshälsoorganisationen använder hela 77 procent av kvinnorna i Nigeria hudblekande skönhetsprodukter. I delar av Sydostasien är samma siffra runt 40 procent.

"Folk tycker att de blir vackrare"

Många av produkterna innehåller hydrokinon, ett ämne som blockerar hudens mörka pigment och kan leda till allvarliga hudskador.

– Det är svårt att stoppa, för det är som en drog. Folk som använder det tycker att de blir vackrare när de bleker huden. Jag har sett många som har förstört kroppen, säger Vivat Arvidsson som äger en butik och salong i Stockholm. Själv säger hon att hon aldrig sålt produkterna i sin butik.

Svårt om folk gömmer produkterna

– I år har vi haft tillsyn på en hel del etniska butiker. Av dem är det femton stycken som haft ett ganska stort sortiment av hudblekande produkter, men inte i ett enda fall har hydrokinon förekommit, säger Michael Åhman som är inspektör på Miljöförvaltningen i Stockholm.

Han tycker att det är problematiskt att P3 Nyheter hittar de förbjudna produkterna, trots att Miljöförvaltningen inte gör det.

– Det är naturligtvis ett stort problem att det uppenbarligen finns en så stor efterfrågan på de här produkterna. Vi gör vad vi kan, men det är inte helt enkelt om de gömmer produkterna, säger Michael Åhman.

Prioriterar ämnen som orsakar större problem

Läkemedelsverket ansvarar tillsammans med kommunerna för att se till att förbjudna produkter inte säljs i Sverige.

De kan gå ut och varna för produkter som är farliga eller skadliga. De senaste åren har de gjort det med till exempel ögonfransserum och bantningspreparat, men de har inte prioriterat hydrokinon.

– Vi har produkter som innehåller ämnen som orsakar större problem enligt vår mening, då satsar vi på att informera om dem, säger Gunnar Guzikowski på Läkemedelsverket.

"Alla vet inte att det är skadligt"

Men enligt Vivat Arvidsson behövs mer information, eftersom alla inte vet om att hydrokinon är skadligt.

– Det finns ingen utbildning eller någon som berättar det för dem. Utbildning behövs, för det är bara en som vinner på det här. De som tillverkar produkterna tjänar massor med pengar och du som köper förlorar, säger Vivat Arvidsson.