Nytt rederi trafikerar Hallands Väderö

Beslutet att det blir ett nytt rederi som tar över passagerartrafiken mellan Torekov och Hallands Väderö nästa år står fast. Det menar domkapitlet i Lund.

Upphandlingen av ett nytt rederi hade överklagats till domkapitlet av rederiet Väderöbåtarna, som drivit trafik till Hallands Väderö i 17 år.

Under de åren har passagerare, djur, gods, sopor och annat fraktats till och från Hallands Väderö, men i mars i år skrev Västra Bjäre, Torekovs församling, ett nytt kontrakt med rederiet Bjäre Shipping om båttrafik ut till ön.

Rederiet betalar drygt 250 000 kronor till kyrkan för att få bedriva båttrafik plus kiosk och café ute på Hallands Väderö. När kontraktet blev känt överklagade Väderöbåtarna AB upphandlingen till domkapitlet i Lund. Väderöbåtarnas ägare Bengt-Arne Olofsson menade att upphandlingen inte gått rätt till och stred mot kyrkoordningen.

Domkapitlet menar emellertid att man inte kan ta några beslut i frågan. Upphandlingen är inte deras bord, och domkapitlet avvisar därmed Väderöbåtarnas överklagan.

Rederiets ägare Bengt-Arne Olofsson säger nu att han först ska studera domkapitlets beslut innan han bestämmer hur han ska gå vidare med ärendet.