Deckare möter deckare på ny svensk festival

1:21 min

Nu är namnen klara till Sveriges nya deckarfestival i Visby i augusti. Där finns både utländska deckarförfattare som brittiska Denise Mina och norska Anne Holt, och så svenska författare som Håkan Nesser och Åsa Larsson. Och så deckarparet som säljer mest just nu, och som kallar sig Lars Kepler när de skriver deckare: Alexandra och Alexander Ahndoril. Och dom berättar mer för läsarna än vad dom gör för kollegorna.

– Det är klart att man utbyter erfarenheter kring filmatiseringar och kring agenter och hur man ska göra säger Alexandra Ahndoril.

– Men det är väldigt lite kring skrivande man pratar om, där är vi väldigt hemliga tror  jag, säger Alexander Ahndoril. Det handlar om vårt hjärta, det som driver oss framåt. Jag tror att man är lite tyst om det.

Så det är mest allt runt omkring man pratar om?

– Det tror att det är generellt.

– Man kan försöka prata om skrivandet, men det är ett hemligt rum på något sätt där kreativiteten börjar och tar form.

--... och det finns väldigt mycket runt omkring författarskapet också, som kan vara svårt att förstå sig på och svårt att lotsa sig fram i, och där är det jättebra att träffa kollegor.

Så att man kan säga att läsarna får reda på mer än era kollegor under den här veckan?

– Så tror jag att det är faktiskt...

– Alla våra hemligheter ger vi åt våra läsare! säger Alexandra Ahndoril.

– Ja det faller sig naturligt.

Ja, men det är lite så - i böckerna berättar ni hur det går till när ni skriver och varför ni har valt det där och det där...

– Ja, så är det.

– Det är konstigt, säger Alexander Ahndoril.

– Ja, men att skriva är en  kommunikation – det är ju att skicka iväg ett brev till världen så att säga och det skulle ju vara så sorgligt och om det inte kom någon och plockade upp det här brevet och läste det, säger Alexandra Ahndoril.