Länsstyrelsen föreslås ta över polisens jobb

1:24 min

En ny utredning föreslår att polisen i framtiden ska slippa nära på all hantering av djur. Istället föreslås landets länstyrelser få ansvaret.

Det är en statlig utredning som i en rapport på över 180 sidor föreslår att polisen lämnar över de mesta av sina arbetsuppgifter när det gäller hanteringen av djur till länsstyrelsen.

Björn Dahlén som är länsveterinär i Blekinge är inte förvånad över förslaget, men tar heller inte emot det med öppna armar.

– Nej, ser man på en del av de föreslagna arbetsuppgifterna är det ju inte så att de passar som hand i handske hos oss.

Jobb för en polis
Den arbetsuppgift Björn Dahlén främst reagerat mot är när man behöver tvinga en djurägare att ha koll på sin hund så att den inte löper fritt och biter andra hundar eller människor. Det är enligt Björn Dahlén ett jobb för en polis snarare än en djurskyddsinspektör.

Om allt det här blir verklighet återstår att se, men om så blir fallet har Björn Dahlén en vädjan. Och det är att staten går in och täcker kostnaderna då det blir ett stort och framför allt dyrt omhändertagande av större djurbesättningar.

Kvadda budgeten
I vissa fall kan notan stanna på flera hundra tusen kronor och det kan slå sönder budgeten för djurskyddet hos en liten länsstyrelse som Blekinge.

– Ja det skulle det kunna göra om det blir stora kostnader, avslutar Björn Dahlén.