Noll...noll...nollenergiskola!

5:17 min

Den har solpaneler på taket och inomhus kan man gå i strumplästen och i t-tröja trots att det är nollgradigt utomhus och att minimalt med energi tillförs för uppvärmningen. Stadsskogenskolan i Alingsås är Sveriges första så kallade nollenergiskola, en term som eleverna nästan har koll på. Passivhusgurun Hans Eek visar oss runt och reder ut begreppen.

Ja även om man går i Sveriges första nollenergiskola så kan man behöva bli påmind om vad det betyder och det gäller säkert också en del vuxna. Och den avlånga och lite bågformade skolbyggnaden i två våningar, med ljusbrun liggande träpanel, är också byggd som ett passivhus.

Ett passivhus är ett hus som är byggt för minimala värmeförluster, säger arkitekten Hans Eek, som har varit med och skött upphandlingen av skolan. Han är känd som en av de svenska förgrundsfigurerna för just passivhus. Och små värmeförluster, säger han, uppnår man genom värmeväxlare som för över värmen från använd luft på väg ut i ventilationssystemet till den kalla friska luften på väg in, och genom att minimera ledningsförlusterna genom husets skal, genom god isolering och bra fönster.

Under snön är taket täck av solpaneler på taket som producerar el. Och det är de som gör att skolan inte bara är ett passivhus utan också ett nollenergihus. Sett över ett år så genererar byggnaden  minst så mycket el som den förbrukar med sina värmepumpar, belysning och datorer. Och den värme som just de elapparaterna ger ifrån sig ska enligt passivhusets principer räcka för att hålla skolan varm, tillsammans med värmen från dom människor som är i byggnaden. Fast på vintern så tillåter man också lite tillförd fjärrvärme i vårt klimat. I Alingsås kommer den från förnybart bränsle i form av skogsavfall.

Men räcker det här? Vi går in i skolan igen och frågar en av dom levande värmekällorna som går i fyran, Teo Torbjörnsson.

Nu är det kallt ute men hur är det inne? Du går i strumplästen och t-tröja men fryser inte?

– Nej det är varmt tycker jag.

Vad tycker du om skolan då?

– Den är bra!

En annan som är nöjd med skolan det är Hans Eek. Något som han gärna lyfter fram är ljudmiljön som man har lagt en hel del arbete på, med bra ljuddämpning och helt utan brum från fläktar, och de tjocka väggarna stänger effektivt av ljudet utifrån. Och som radioreporter får jag säga att det verkligen är extremt bra ljudmiljö.

Hans Eek tar mig med in i ett klassrum för att visa mig de stora fönstren. Vissa av dem går nästan från golv till tak ut mot ett vackert snöklätt skogsområde. Jag undrar om det inte är ett problem att ha så stora fönster i ett hus som ska spara energi, och jo det kan det vara säger han, men då får man se till att man sätter dem på rätt ställen så de gör nytta, och att man har bra riktigt bra fönster som minskar värmeförlusterna. De här fönstren har värmereflekterande ytskikt och har ett lager av argongas som isolerar bättre än luft, berättar Hans Eek, som tycker att alla skolor borde byggas på det här sättet.