Länsstyrelsen på Gotland kritisk till WWF:s fiskguide

1:52 min

WWF:s fiskguide, som presenterades tidigare i veckan, kritiseras hårt av länsstyrelsens fiskekonsulent Rolf Gydemo. Bestånden av flundra och piggvar är starka kring Gotland, säger han.

Bland de arter som fått rött ljus av WWF, och som enligt organisationen bör undvikas av konsumenter, finns flundra och piggvar, viktiga arter för det småskaliga gotländska fisket.

– Både flundran och piggvaren finns i väldigt goda bestånd runt Gotland, säger länsstyrelsens fiskekonsulent Rolf Gydemo, som hänvisar till undersökningar som SLU:s kustlaboratorium har gjort. Flundrorna är till och med så många att det skulle kunna vara bra med ett ökat fiske.

Andra arter som fått rött ljus av WWF, vilket ifrågasätts av Gydemo, är gös och gädda. Och sötvattenkräfta får gult ljus, vilket innebär att organisationen manar till försiktighet.

– Vi som arbetar med bevarandet av flodkräftan är rörande överens om att det bästa skyddet för flodkräftan är att det finns ett konsumentintresse, för det innebär att man inte sprider signalkräftan och därmed sprider man inte kräftpesten till flodkräftbeståndet, säger Gydemo.