Rekordmånga i marsch till Auschwitz

På minnesdagen över Förintelsens offer marscherade 18 000 människor den tre kilometer långa vägen från Auschwitz till Birkenau, andra världskrigets mest fruktade utrotningsläger. Israels premiärminister Ariel Sharon var en av deltagarna.

Aldrig tidigare har marschen samlat så många deltagare från så många länder.

Omkring 18 000 judar och icke-judar från 40 länder marscherande på torsdagseftermiddagen sträckan mellan dödslägren Auschwitz och Birkenau.

Israelisk grupp
Flera regeringschefer, bland dem Israels premiärminister Ariel Sharon, fanns med bland dem som högtidlighöll minnet av offren i Auschwitz och Birkenau, platser som blivit själva symbolen för folkmord och ondska.

Från Israel kom tjugo äldre, som överlevde helvetet, plus tjugo av deras barnbarn, som alla tjänstgör i den israeliska armén.

Lägren tömdes
De levandes marsch är också en påminnelse om de dödsmarscher som ägde rum för 60 år sedan när nazisterna i all hast tömde koncentrations- och utrotningslägren.

Tiotusentals människor dog under dessa dödsmarscher.

Parallellt med dagens manifestation samlades i kulturstaden Krakow några mil från Auschwitz utbildningsministrar och statssekreterare från 33 länder för att diskutera hur minnet av andra världskriget och förintelsen ska hållas levande.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se