Riga avspärrat inför Bushs besök
På fredagen anländer USA:s president George Bush till Riga. Han gästar den lettiska huvudstaden på väg till den stora festen i Moskva på måndag 9 maj där 60-årsminnet av segern över Hitler-Tyskland firas.
I Riga ses Bushs besök som en seger för landets president Vaira Vike-Freiberga.
En avspärrad innerstad med passertillstånd för att kunna komma till bostaden eller jobbet. Poliskontroll av offentliga lokaler längs den väg president Bush möjligen skall färdas.
Förbud mot charterresor till och från Rigas flygplats. Rätt att skjuta ner misstänkt flyg i det lettiska luftrummet. Stängda restauranger.
Lugna missnöjda
Säkerhetsarrangemangen kring Georg Bushs visit i Riga fredag-lördag är så kraftfulla att värdinnan, president Vaira Vike-Freiberga, tvingats gå ut för att lugna många missnöjda rigabor.
– Var stolta över besöket istället, manar presidenten.
Det har talats om demonstrationer, men då främst från aktivister bland de ryskspråkiga i landet, som anser att den lettiska staten förtrycker deras mänskliga rättigheter.
Stöd från Bush
Letterna är annars på det hela taget positiva till det stöd de i veckan fått av president Bush för alla de baltiska staternas krav på att Ryssland ska erkänna att slutet på kriget mot Hitler-Tyskland för 60 år sedan samtidigt innebar en orättfärdig sovjetockupation av Baltikum.
Det kravet har stått i centrum för heta diskussioner om huruvida de baltiska statscheferna ska tacka ja till inbjudan att, vid sidan av president Bush, närvara vid den stora 60-årsjubiléet i Moskva den 9 maj.
Lettland och Estland har hoppats att det skulle bli tillfället då man skrev under de sedan länge redan framförhandlade gränsavtalen med Ryssland., men Ryssland håller dem på halster.
Estland och Litauen uteblir
Därför stannar Estlands president hemma. Litauens president gör det också. Men Lettlands Vike-Freiberga far.
Att George Bush nu gästar Riga uppfattas därför gärna som en diplomatisk framgång för just hennes hållning. Å ena sidan ett envist krav på att Ryssland erkänner överegreppen i det förflutna, å andra sidan vilja att komma till Moskva när det kallas.
– Vi har USA:s stöd för den linjen, konstaterar Atis Lejins i ledningen vid utrikespolitiska institutet i Riga.
Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se