Bosättare vet inte vart de ska ta vägen

Inte ens 100 av de omkring 1 700 judiska bosättarfamiljer som skall tvångsevakueras från det ockuperade Gaza och Västbanken i sommar har accepterat villkoren för utrymningen. Många säger att de inte har en aning om var de skall ta vägen. SR:s korrespondent i Mellanöstern Christer Fridén har besökt bosättningen Homesh på Västbanken.

– Vi får all information från tidningarna, ingen har varit här och talat med oss, därför struntar vi helt i evakueringen. Det säjer Almog, trebarnsmamma i bosättningen Homesh, en av de fyra bosättningarna på Västbanken som skall utrymmas i den stora evakueringen i sommar.

Allt de har fått av myndigheterna är ett brev som säger att de skall vara ute ur sitt hus senast den 20 juli och ytterligare ett brev med ett förslag till kontrakt där de accepterar den ekonomiska ersättningen.

”Vi bryr oss inte”
De kan göra vad de vill, vi bryr oss inte, de orkar ju inte ens förklara för oss varför vi skall kastas ut ur våra hem. För araberna vill inte ha Homesh, hävdar hon.

– De vill ha Haifa och Tel Aviv, inte det här. Låt dem ta Tel Aviv, det rör mig inte i ryggen. Det är det här som är mitt land, säjer Almog och pekar ut över det natursköna palestinska landskapet runt bosättningen.

Tror inte på flytten
Almog har inte aning om vart hon skall ta vägen med sin man och sina barn om tvångsflytten blir av. Just det, om den blir av. Almog tror inte på att blir någon utmarsch ur bosättningarna.

– Kanske är det idiotiskt, kanske är det naivt att tro det. Men om vi ändå fick nått i gengäld, slut på palestinska bomber eller åtminstone något. Men inget får vi i gengäld. Och inget får vi veta, säjer Almog.

Christer Fridén, Homesh på Västbanken
christer.friden@sr.se