Vårtecken: Fåglarna tillbaka på Getterön

2:30 min

Flyttfåglarna börjar återvända till Naturum Getterön i Varberg. Det är ett säkert vårtecken.

– Alla dessa fåglar är så kallade kortflyttare, så de flyttar inte så mycket längre än Tyskland. När de tycker det börjar bli varmare och känner att de kan hitta föda längre norrut, då kommer de hit, berättar Beke Regelin som är naturvägledare på Naturum Getterön i Varberg.

– Nu har vi många änder så som gravänder, krickor och snatteränder. Det finns också tofsvipor och sånglärka.

De flyttfåglar som övervintrar i Varberg och som tycker det är tillräckligt långt söderut, har börjat  att flyga hemåt. En av arterna är havsörnen.

– Många havsörnar väljer att övervintra längs Sveriges västkust eftersom det finns öppet vatten här och de kan hitta föda. Vi har en del havsörnar kvar, men det är ungfåglar. De äldre som häckar längs östkusten har nu begett sig tillbaka dit och det är ett vårtecken, säger Beke Regelin.

I år har flyttfåglarna kommit tillbaka något tidigare på grund av den milda vintern. En del arter gav sig aldrig av.

– De fåglar som inte är beroende av insekter behöver inte flytta så långt om det inte blir en riktig vinter. I år har vissa individer av vissa arter valt att stanna kvar så som rödhaken. Den börjar övervintra mer och mer i Halland. Under vintern har vi även sett en del gravänder och storspova som varit kvar.

– Om det blir bakslag i vädret, då flyttar fåglarna tillbaka söderut, säger Beke Regelin.