
Fotröta hos får oroar fårägare
Sjukdomen fotröta, som drabbar fårbesättningar, finns idag i Sverige och nu pågår omfattande information för att försöka hindra att sjukdomen sprider sig ännu mer.
I vårt län finns omkring 800 fårägare. Gunilla Nyvall är lammproducent i Knutstorp, utanför Gränna. Hennes två hundra får och lamm är ännu så länge förskonade från fotröta.
- Den senaste tiden har det ju kommit en del larmrapporter om att det dykt upp i Sverige. Jag är inte så orolig för egen del, men nu har vi ju öppna gränser och det kommer in sådana saker som vi varit förskonade från tidigare, säger Gunilla Nyvall.
Fotröta orsakas av bakterier som angriper fårens klövar och sjukdomen sprider sig snabbt i flocken. Sjukdomen går att bota, men det är kostsamt och framförallt är den plågsam för fåren som ofta får så ont att de inte kan stå upp.
I höstas konstaterades det första fallet av fotröta i Sverige och sen dess har ytterligare ett par fall hittats. Sjukdomen är annars mest känd i länder med mycket får, som Storbritannien.
Nu satsas det på omfattande information i fårägarnas tidsskrifter och genom veterinärer för att stoppa spridningen.
Agneta Olofsson är veterinären som var med och hittade det första fallet av fotrötan. Nu betonar hon vikten av kunskapsspridning.
- Jag tror det är jätteviktigt för att få upp ögonen hos fårägare och veterinärer så man kommer åt den i ett tidigt skede innan den får fäste hos en besättning.
Bakterien som sprider fotrötan trvis i varma och fuktiga områden, så för att förhindra sjukdomen bör fåren ha det så torrt som möjigt. Men Agneta Olofsson tror framförallt att det är när nya får köps in som ägarna måste tänka sig för.
- Försiktighetsprincipen ska alltid råda när man köper in djur till sin besättning. Man ska köpa in så få djur som möjligt och de djur man köper in ska hållas i karantän i minst tre veckor tycker Agneta Olofsson.
Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se