Boverket ser över andrahandsregler

1:05 min

Boverket har idag fått regeringens uppdrag att följa upp reglerna kring att hyra ut sin bostad i andra hand.

Lagen infördes av den borgerliga regeringen för två år sedan och innebar bland annat att det blev svårare för bostadsrättsföreningar att säga nej till uthyrning och att hyrestaket för andrahandslägenheter slopades.

Boverket ska nu kartlägga vad förändringarna har inneburit för de som hyr bostad i i andra hand. Det är bostadsminister, Mehmet Kaplan (MP), som vill se om lägenhetsbeståndet används på bästa sätt och om andrahandsmarknaden fungerar ändamålsenligt, som det heter.

– Tanken var ju att öka rörligheten på bostadsmarknaden, vilket är väldigt viktigt. Nu är det viktigt att vi nu får en bra helhetsbild av vilka konskevenser de ändrade reglerna har lett till, hur många fler lägenheter det inneburit och hur hyresnivåerna har påverkats, säger Mehmet Kaplan.

P4 Stockholm granskade nyligen den växande marknaden med uthyrning i andra hand. I samband med det sa bostadsministern att det finns en hel del problem på andrahandsmarknaden.

– Jag har noterat den extrema prisbilden och för min del handlar det om att få bättre översikt. Det här är en prioriterad fråga för mig som bostadsminster, sa Mehmet Kaplan då.