Norrahammar

Skjuten i huvudet - då trodde SOS inte på 16-åringen

5:53 min

Svårt blödande och skottskadad i huvudet ringde 16-åringen vid skottdramat i Norrahammar till SOS Alarm, men blev inte trodd. SOS Alarm medger brister i hanteringen.

Den 28 oktober förra året ringde en ung man, 16 år, SOS Alarm efter att ha blivit skjuten i Norrahammar. Han var skjuten i huvudet, ingångshål vid vänstra örat och utgångshål vid högra ögat. Dessutom var han knivhuggen bland annat i nacken. Samtidigt hade hans vän blivit dödad. På tredje försöket nådde han fram till SOS Alarm, men väl där hade han svårt att bli trodd. Nu har P4 Jönköping tagit del av ljudinspelningarna.

Detta är en artikel från februari 2015 som åter fått spridning i sociala medier.

Bland annat hör man hur larmoperatören ifrågasätter hans skador.

”Men vart i huvudet? Hur kan det komma sig att du klarar av att ringa om du har blivit skjuten?”

16-åringen är även tvungen att upprepa platsen där han befinner sig, Tallhöjden, sju gånger. Till slut tappar han tålamodet och kallar larmoperatören för ”jävla idiot”. Då svarar hon:

”Kan du skärpa dig istället för att kalla mig jävla idiot? Vill du ha hjälp?”

Han upprepar då flera gånger att han skulle dö och manade larmoperatören att hjälpa honom.

”Om jag dör, hälsa min mamma, hälsa min farmor och hela min familj att jag älskar dem. Snälla.”

Under samtalets gång så larmas ambulans till platsen, enligt SOS Alarm efter en minut och tolv sekunder, och den skottskadade killen fick hjälp. Men samtalet utreds nu internt av SOS Alarm efter en anmälan. Mikael Sandh är produktionschef för SOS Alarm i Jönköpings län.

– Vi på SOS skulle kunna göra den här intervjun på ett bättre sätt, absolut. Det är beklagligt att vi inte har gjort det, säger han.

Den unga mannen överlevde. Två 17-åringar från Malmö är åtalade för mord och mordförsök.

Hör hela samtalet till SOS-alarm i ljudklippet i toppen av sidan. Rösterna är förvrängda.