STUDIO ETT TORSDAG 19 FEBRUARI

Ekochefen efter frågan till Israels ambassadör: "Jag är förtvivlad"

10 min

Sedan i tisdags har det kommit många starka reaktioner till Studio Ett efter intervjun med Israels ambassadör Isaac Bachman. Nu möts Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, och Anne Lagercrantz, Sveriges Radios Ekochef och ansvarig utgivare för Studio Ett, för att diskutera den djupt olyckligt ställda frågan och fundera kring reaktionerna.

Ambassadören hade bjudits in för att bland annat svara på frågor kring den israeliske premiärministern Netanyahus uppmaning till Europas judar att flytta till Israel efter terrordåden i Paris och Köpenhamn.

Bachman svarade på frågor om den växande antisemitismen, men fick också en mycket olyckligt ställd fråga om judar själva har ett ansvar.

– Jag tror att många judar med mig känner att det är jobbigt att höra antisemitism, i allmänhet. Men när det är nära vänner som säger något så tar det mycket hårdare, säger Willy Silberstein, som själv har lång erfarenhet som medarbetare på Sveriges Radios Ekoredaktion.

Han konstaterar vidare att 2015 redan är ett svart år för Europas judar. Det började med det antisemitiska terrordådet i Paris, där fyra personer mördades för att de var judar.

– I Köpenhamn, liket hade knappt kallnat och inte begravts. Då ställs frågan om judarna har något ansvar för denna terror. Det gjorde mig väldigt upprörd, säger Silberstein.

Reaktionerna har varit många och starka sedan frågan ställdes i Studio Ett i tisdags. En ursäkt framfördes i slutet av programmet, och Studio Ett har framfört en skriftlig ursäkt till Israels ambassadör på Ekots redaktionsblogg.

– Jag blir sorgsen när jag lyssnar på Willy. Jag är förtvivlad över att vi har bidragit, och att vi har ställt en fråga som är kränkande och skuldbelägger judar. Återigen, jag ber uppriktigt om ursäkt, säger Anne Lagercrantz.

– Vi fick omedelbara reaktioner såklart under sändningen och vi försökte så snabbt som möjligt via alla våra kanaler framföra vår reservationslösa ursäkt.

Sen fortsatte kritiken, hur har ni hanterat det?

– Vi försöker åter och åter igen upprepa en ursäkt. För det finns inga förmildrande faktorer. Det blev helt fel.

Studio Etts chef Klas Wolf Watz berättar att man pratat mycket på redaktionen om vad det var som gick fel:

– En sån här intervju, en utfrågning på engelska där man inte bara ska tänka på frågorna utan även på översättning och en sammanfattning för lyssnarna, det är nog den svåraste intervju man kan göra i Studio Ett. Det är en intervju som kräver noggranna förberedelser och de förberedelser vi hade var inte tillräckligt noggranna.

– Vi hade inte tänkt igenom och insett att det här var en mycket svår intervju och det gjorde att de frågor vi ställde till ambassadören, den intervju vi gjorde, den var inte färdigprocessad. Och det var därför det gick så otroligt fel

– Vi på redaktionen är överens om detta. Det var ett stort, stort misstag, den fråga som ställdes. Och det var ett allvarligt misstag

– Det gäller alla, det gäller särskilt de som var nära den här intervjun, det vill säga programledare och producent. Vi är djupt olyckliga för detta och jag som representant för Studio Ett vill också be om ursäkt för det.

Vad har Studio Ett lärt sig? Ändrar man några rutiner?

– Vi på Studio Ett sänder 90 minuter varje dag. Det är ett arbete som sker i högt tempo från start till mål och generellt klarar vi sådana här svåra intervjuer rätt bra. Men vi har ett arbete att göra här.

– Vi måste bli mycket bättre på att se vilka inslag och intervjuer som är svåra och komplicerade, och se till att det skapas tid att diskutera dem innan vi sätter oss i studion och ställer frågorna. Det gjorde inte vi här. Och det utrymmet under arbetsdagen måste skapas på ett strukturerat sätt

Efteråt valde ni att klippa bort den här delen av intervjun, vilket har fått en hel del kritik. Anne Lagercrantz, varför gjorde ni så?

-Det är väldigt ovanligt och en jättesvår avvägning. Men vi ville inte publicera en kränkning igen. Att fatta beslutet att publicera en kränkning igen och att bidra till att sprida den, jag tyckte att det var fel.

– Sen vet jag förstås att det här sprids ändå och självklart finns originalsändingen arkiverad, den finns enligt alla vanliga rutiner tillgänglig på kungliga biblioteket. Men jag ville inte bidra till att sprida en kränkande fråga.

Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén för antisemitism, vad tycker du om att det klipptes?

– Jag tycker att det var ett helt riktigt beslut. Det var illa nog att det gick ut, men om det skulle fortsätta vara tiillgängligt för väldigt många så skulle ju skadan bli större. Så jag med ett journalistiskt förflutet tycker att det var ett väldigt bra beslut.